BAC 2011. Primul an când nu s-a mai putut copia pe rupte | VIDEO
- Cristina Olivia Moldovan
- 28 iunie 2011, 15:49
Unii au învăţat pe rupte pentru o notă corectă la Bac, alţii s-au bazat pe fiţuici şi telefoane. Peste 230 de elevi din toată ţara au fost prinşi ieri copiind la proba de limba română din cadrul examenului de bacalaureat 2011.
Nici n-au împlinit bine 18 ani, că şi-au şi însuşit hoţia. S-au dus la Bac cu telefoane mobile, sistem hands-free şi fiţuici, sperând că supraveghetorii nu-i vor vedea copiind, ori că vor închide ochii la tentativele de fraudă. Ieri dimineaţă, peste 230 de elevi din toată ţara au plecat cu acest gând spre şcoală, la proba scrisă de limba şi literatura română.
Au ieşit însă din examen cu coada între picioare, după ce au fost prinşi copiind.
La polul opus, sunt elevii care şi-au petrecut ultimele luni cu burta pe carte, şi care, în timpul probei scrise, nu au îndrăznit nici măcar să-şi ridice ochii de pe foaia de examen.
"N-am putut să mişc nimic, nimeni nu s-a uitat la coleg"
Liceul "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti. Ora 11.00. Poarta închisă cu lacătul, nici picior de elev în curte. Pe când elevii se pregăteau să dea ultimele tuşe lucrărilor, părinţii, fraţii şi bunicii se plimbau de colo-colo în faţa şcolii, beau cafele şi fumau ţigară după ţigară, făceau pronosticuri şi vorbeau despre facultăţi. "Nu am emoţii, că a învăţat şi am încredere în ea. A fost un an cu bursă în Germania, acum dă la ASE, la secţia de germană. E liceu bun, ce emoţii să am la Bac?", e sigură o mămică.
După aproximativ o jumătate de oră, încep să iasă primii candidaţi, însoţiţi până la poartă de paznici.
"Am scris despre Nae Caţavencu, din Caragiale, am avut o presimţire şi învăşasem asta. M-am descurcat", răsuflă uşurată Ştefania Pătraşcu, prima ieşită de la examen. N-au intimidat-o camerele de filmat, nici supraveghetorii "de piatră".
"Nu am putut să mişc nimic, nimeni nu s-a uitat la colegul, iar profesorii, puşi şi ei în temă, nu s-au făcut că plouă", a povestit fata.
Adrian Bujor, alt candidat, spune că s-a descurcat onorabil, chiar dacă şi-a aruncat ochii peste textul dramatic abia ieri. "La argumentare am scris clar, n-am bătut câmpii, fumos, cu ipoteză, argumente clare, concluzie".
"Fraierii să stea jos, ca sclavii"
Prin alte locuri, abordarea a fost cu totul alta. Supraveghetorii au descoperit asupra candidaţilor telefoane mobile pitite, fiţuici, culegeri ori i-au prins de-a dreptul copiind.
Un număr mare de fraude s-a înregistrat în Mehedinţi (33), Bucureşti (29), Constanţa (19). Cei mai mulţi au încercat să copieze cu ajutorul telefoanelor mobile ori al fiţuicilor, iar un candidat din Cluj Napoca s-a folosit de un ceas cu memorie şi afişaj.
Elevii prinşi au fost daţi afară din examen şi li se interzice să mai susţină bacalaureatul în următoarele două sesiuni.
Imediat ce în presă au început să apară primele cazuri de fraudă, spiritele s-au încins pe forumuri. Pe forumul Evz, unii condamnau abitir hoţia, alţii îi ridicau în slăvi pe cei ce au reuşit să copieze fără să fie prinşi.
"Decât sărac şi cinstit, mai bine dai din coate şi eşti peste toţi. Cel care a copiat sau a încercat şi-a asumat riscul de la început. Mereu am avut boală pe ofticoşii ăştia ca voi, că ăla a copiat, că ăla nu ştiu ce a făcut. Şi ce? Dacă a copiat şi a reuşit, bravo lui, ca doar el şi-a asumat riscul. Rişti şi câştigi sau...scopul scuză mijloacele...aia e, fraierii să stea jos, ca sclavii", scria ieri un cititor Evz pe forumul ziarului.
Ultima probă, în 1 iulie
- Bacalaureatul continuă astăzi cu proba la limba şi literatura maternă (pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale), iar mâine, are loc proba obligatorie a profilului.
- Examenul se încheie în 1 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării.
- Rezultatele se publică în 3 iulie, iar în 4 iulie de depun contestaţiile.
"Dacă a copiat şi a reuşit, bravo lui, că doar el şi-a asumat riscul. Rişti şi câştigi... sau scopul scuză mijloacele. Fraierii să stea jos, ca sclavii“. GHICEA, forumist Evz
MĂSURĂ
Doi supraveghetori de la Bac au fost eliminaţi după ce elevii din clasa lor au schimbat ciornele cu foi care conţineau rezolvarea subiectelor
Mai mulţi elevi din Vaslui au încercat să copieze în timul probei de limba şi literatura română din cadrul bacalaureatului, iar doi dintre profesorii care au tolerat acest comportament au fost sancţionaţi. Cele două cadre didactice, cărora li s-a interzis să mai supravegheze la bac, provin de la Liceul "Nicolae Iorga" din Negreşti, unde zece candidaţi au fost prinşi încercând să fraudeze.
Cei doi profesori se vor prezenta în faţa unei comisii pentru a se stabili cu exactitate faptele de care se fac vinovaţi.
"Oricum, indiferent de rezultat, şi-au pierdut dreptul de a supraveghea", a declarat pentru Agerpres inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Vasile Ursanu.
Salariu redus cu 15%
Conform metodologiei, un supraveghetor care se abate de la regulament este sancţionat disciplinar în funcţie de gravitatea faptelor. El poate poate primi observaţie scrisă, avertisment, i se poate reduce salariul de bază cu până la 15%, poate fi destituit din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control sau i se poate desface contractul de muncă.
Cine decide pedeapsa
Pentru cercetarea abaterilor personalului didactic se constituie comisii formate din 3-5 membri, dintre care unul reprezintă organizaţia sindicală din care face parte persoana acuzată, sau este un reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi sunt cadre didactice care au funcţia didactică cel puţin egală cu a celui ce a săvârşit abaterea.
Riscă dosar penal
Conform regulamentului de organizare a bacalaureatului 2011, frauda la examen este considerată infracţiune şi se poate pedepsi penal.
Dacă un cadru didactic îi arată unui candidat cum să răspundă la o cerinţă, dacă falsifică sau înlocuieşte lucrări, dacă închide ochii când elevii copiază ori sunt neglijenţi în privinţa atribuţiilor ce le revin, riscă dosar penal.
În astfel de cazuri, comisa judeţeană de bacalaureat sau cea naţională pot sesiza, în scris, organele de cercetare penală.
La fel se întâmplă şi cu cei care au contribuit la elaborarea sau transmiterea subiectelor şi a baremelor de evaluare şi notare, în cazul în care divulgă, parţial sau total, informaţia secretă pe care o deţin. 10 elevi au copiat într-un liceu din judeţul Vaslui, iar doi profesori ai lor au pierdut dreptul de supraveghere COINCIDENŢĂ
Subiect identic cu cel al olimpicilor
Candidaţii la bacalaureat care au rezolvat subiectele de la proba specială organizată pentru olimpici cu puţin timp în urmă, au scăpat de o grijă la proba de limba română. Subiectul III din cadrul sesiunii speciale a Bacalaureat 2011, cerea "redactarea unui eseu de 2-3 pagini despre particularităţile de construcţie a persoanajului dintr-un text narativ sau dramatic studiat, aparţinând lui Camil Petrescu".
Ieri, unul dintre subiectele de bacalaureat a fost următorul: "Elaborează un eseu de 2-3 pagini despre particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text dramatic studiat aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu, Marin Sorescu". Rezolvarea corectă a acestui subiect le aduce candidaţilor 30 de puncte. Sesiunea de bacalaureat a olimpicilor a avut loc în data de 30 mai, la Râmnicu Vâlcea, iar subiectele primite au fost publicate ulterior pe internet. GRAD MEDIU DE DIFICULTATE
Subiecte accesibile, dar uşor filozofice la proba de limba română
Alexandru Bărbulescu Proba de limba şi literatura română a avut un grad mediu de dificultate, însă i-a pus pe gânduri pe cei ce nu au cochetat deloc cu filozofia.
Dacă primul subiect le cerea să răspundă punctual la câteva întrebări legate de un fragment din "Nuntă în cer", de Mircea Eliade, cel de-al doilea le solicita imaginaţia şi capacitatea de introspecţie.
Candidaţilor li s-a cerut să scrie un text argumentativ despre cunoaşterea de sine, pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu: "A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă".
La subiectul al III-lea, candidaţilor li s-a cerut să scrie un eseu despre particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu, Marin Sorescu.
Se punctează imaginaţia şi creativitatea
Ieri, după proba la limba română, mulţi elevi erau îngrijoraţi pentru modul în care au răspuns la ultimul subiect. Cei mai mulţi au preferat să scrie despre un personaj dintr-o operă epică, nu dintr-un text dramatic, aşa cum era cerinţa.În anii în care s-a mai înregistrat acestă problemă, elevii nu au fost depunctaţi.
"Potrivit pentru un subiect de bacalaureat"
Profesorii elevilor au calificat ca "accesibile" aceste cerinţe şi au remarcat că, mai mult ca în anii precedenţi, s-au urmărit imaginaţia şi creativitatea.
Ştefan Marinescu, profesor de limba şi literatura română şi inspector şcolar în Alexandria, spune că cerinţele au urmărit să verifice şi capacitatea elevilor de a înţelege un text cu conotaţii filosofice.
"«Nuntă-n cer»" nu este romanul cel mai reprezentativ pentru Eliade, dar este potrivit pentru un subiect de bacalaureat. Este un roman atractiv, de dragoste, care a fost studiat în manualele de liceu", este de părere profesorul Marinescu. Cunoaşterea unor noţiuni filozofice ar fi fost un atu şi pentru rezolvarea subiectului ce pornea de la afirmaţia "A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă".
"Subiectul ţine de cunoaşterea de sine. Ca să răspunzi corect acestei cerinţe, trebuie să te pricepi să faci eseistică. Trebuie să îl cunoşti pe Nichita Stănescu, trecând prin Eminescu, Macedonski. Acesta a fost un subiect delicat şi nu tocmai literar", a comentat profesorul Marinescu. El apreciază că examenul a fost "abordabil pentru un elev de 7-8, care se putea autodepăşi în cadrul acestei probe". 30 este numărul de puncte primit de candidaţi pentru fiecare subiect. Zece puncte au fost date din oficiu <iframe src='http://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=60499168§ion=3&video_section_id=' frameborder='0' style='width: 400px; height: 350px; scrolling: no;'></iframe>
Evoluția primei zile a probelor scrise la BAC 2011:
- Proba scrisă la limba şi literatura română: un subiect asemănător era pe internet de o lună
- Subiecte abordabile, dar filozofice. VEZI cerințele și baremul
- Elevii au greşit în masă la al treilea subiect
- "Liceul-fortăreaţă" unde n-a mişcat nimeni în front
- Peste 200 de candidați, eliminaţi. VEZI unde au fost cele mai multe fraude
- Vezi ce păţesc profesorii care îi lasă pe elevi să copieze