Bacalaureat 2011 cu poliţia la uşă şi "live-uri" din sala de examen

Bacalaureat 2011 cu poliţia la uşă şi "live-uri" din sala de examen

Azi încep probele scrise la BAC 2011, cu măsuri sporite de securitate: camere video în sălile de examen, mii de poliţişti mobilizaţi şi dosare penale pentru profesorii care fraudează examenul.

Anul acesta, Bacul vine la pachet cu măsuri de securitate care se vor mai sporite decât de obicei: camere de supraveghere în foarte multe centre din ţară, 2.500 de poliţişti mobilizaţi şi dosare penale pentru profesorii implicaţi în supraveghere, organizare sau corectare care sunt prinşi că fraudează examenul.

Este posibil să existe sisteme de bruiaj al telefoanelor

Conform metodologiei de organizare a bacalaureatului, candidaţii intră în centrele de examen în intervalul 7.30-8.30, doar cu pix şi buletin, pentru că la intrare, un profesor şi un membru al personalului de pază verifică actul şi, mai ales, fotografia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidaţii îşi vor lăsa părinţii la intrarea în curtea centrului de examen, iar restul lucrurilor, cărţi, genţi şi telefoane sunt depozitate într-o sală specială, în pungi, alături de o declaraţie în care se menţionează numele candidatului şi fiecare obiect depus.

"Este posibil să fie şi sisteme de bruiaj al telefoanelor mobile. Cine este prins cu telefonul, fie că este închis sau dechis, fie că îl foloseşte sau nu, este dat afară din examen şi va putea să-l dea doar în vară", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu.

De altfel, la proba orală a Bacului, din 7 iunie, un elev de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală, olimpic la Biologie, a fost eliminat din examen, pentru că i-a sunat telefonul mobil în sala de examen.

Profesorii care "transmit" subiecte, cercetaţi penal

Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, dar şi alte "semne" (tăieturi excesive şi îngroşări), atrag anularea lucrării. Doar preşedintele comisiei poate decide dacă anulează lucrarea, atât în centrul de examen, cât şi în cel de evaluare, după consultarea cu comisia judeţeană.

"Profesorii care fraudează examenul riscă să nu mai participe cinci ani la Bac sau să fie cercetaţi penal dacă transmit subiecte şi rezolvări sau se fac că nu observă că elevii copiază", atrage atenţia Banu.

  • Intraţi pe evz.ro pentru a afla care au fost subiectele la proba de azi, dar şi rezolvările şi bareme de corectare.
  • În plus, dacă aveţi întrebări pentru ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le puteţi adresa pe www.evz.ro, iar şeful de la Educaţie va răspunde la un chat care va avea loc săptămâna aceasta.
  • Află ce reguli trebuie să respecţi să nu fii dat afară din examen

TRANSPARENŢĂ Telefonul verde al contestaţiilor Inspectorii din întreaga ţară au verificat zilele trecute montarea camerelor şi probele de funcţionare. În plus, peste 2.500 de poliţişti vor acţiona pentru buna desfăşurare a examenului de bacalaureat în această sesiune, în cele 1.422 de centre de examen din întreaga ţară. "Poliţiştii asigură siguranţa şi ordinea în perimetrul centrului de examen şi supraveghează transportul lucrărilor de la centrul de examen la cel de corectare", dă asigurări Marian Banu. Pentru o mai bună organizare a examenului naţional de bacalaureat, Ministerul Educaţiei a alocat linia TEL VERDE 0800801100 (număr gratuit), la care se poate semnala orice neregulă constatată la organizarea şi derularea examenului de bacalaureat. Linia este disponibilă pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00 şi 19.00. Vezi şi:

  • Ce faci dacă ţi-a expirat buletinul în perioada Bac-ului