Azerbaidjanul, pușculița cu energie a Ungariei

Azerbaidjanul, pușculița cu energie a Ungariei

Azerbaidjanul îndeplineşte un rol esenţial în ceea ce priveşte siguranţa aprovizionării cu energie a Ungariei - a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, vineri, în timpul vizitei sale la Baku, informează Rador.

În curând va începe furnizarea de gaz azer către Europa de Sud, astfel că această ţară din Caucaz poate deveni un factor important în securitatea aprovizionării cu gaz a Europei - a subliniat şeful diplomaţiei maghiare. Obiectivul Ungariei este acela de a avea o conexiune fizică la conducta de gaze din sudul Europei - a specificat Szijjártó.

Dacă şi la greci, bulgari şi români lucrările de construcţie vor avansa în ritmul planificat, începând cu anul 2023 va putea apărea o nouă sursă în alimentarea cu energie a Ungariei - a adăugat totodată ministrul. În fiecare an, ţara va putea cumpăra 1-2 miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan.

Pe lângă industria energetică, în relaţiile dintre Ungaria şi Azerbaidjan un rol important îl îndeplinesc şi economia şi lupta împotriva pandemiei de coronavirus - a spus ministrul. Péter Szijjártó a subliniat că, în calitate de membru al Consiliului Turcic, Azerbaidjan a oferit sprijin pentru Ungaria în timpul vârfului epidemiei. Ministrul a specificat că ţara a primit 40.000 de măşti şi 2.000 de litri de dezinfectant lichid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ungaria susţine acea iniţiativă a Azerbaidjanului potrivit căreia secretarul general al ONU ar trebui să convoace, cât mai curând posibil, o adunare extraordinară la care să se găsească un răspuns global la pandemia de coronavirus.

Ministrul a subliniat că prezenţa pe piaţa azeră este importantă pentru trei mari companii ungare. Una dintre acestea este WizzAir, care poate relua zborurile către Azerbaidjan de la jumătatea lunii august, dacă situaţia epidemiologică o va permite.

Cea de-a doua companie este Hell, care este liderul pieţei băuturilor energizante din Azerbaidjan, cu o cotă de piaţă de 60%. Cea de-a treia este Mol, care a cumpărat, recent, acţiuni în valoare de peste 1,5 de miliarde de dolari într-unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere din lume şi care se află în Azerbaidjan, respectiv în conducta de petrol care transportă către Vest petrolul extras aici. Aceasta a fost cea mai mare investiţie făcută vreodată de o companie ungară.

Mol este al treilea cel mai mare acţionar în cadrul proiectului - a adăugat Péter Szijjártó. Datorită achiziţiei, peste jumătate din producţia de petrol a companiei ungare provine din afara regiunii central-europene, iar piaţa energetică din Azerbaidjan este esenţială pentru ca Mol să poată depăşi rolul său regional - a adăugat de asemenea ministrul ungar de externe