Avocatul Poporului: Revenirea salariatului la muncă doar cu test negativ e excesivă

Avocatul Poporului: Revenirea salariatului la muncă doar cu test negativ e excesivă

Controversele pe tema efectelor pe care criza sanitară le are asupra arhitecturii relațiilor de muncă uzuale continuă, căci instituția Avocatul Popularul consideră „excesivă, în afara cadrului legal”, deci abuzivă condiționarea întoarcerii la muncă a unui salariat de un test negativ de coronavirus.

Avocatul Poporului solicită Ministerului Muncii să informeze angajatorii cu privire la faptul că o condiţionare a salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2, este o măsură excesivă şi în afara cadrului legal.

„Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale ca, prin Inspecţia Muncii, să intervină la nivel naţional, în vederea informării angajatorilor cu privire la faptul că o condiţionare a salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2, este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal, de natură să atragă sancţiunile legale în materie", se arată într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

În opinia Avocatului Poporului, condiţionarea salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 este „o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal, atât persoanelor care se întorc la locul de muncă după perioada de carantină, cât şi persoanelor care au fost la un moment dat pozitive, însă, după ce au parcurs procedurile şi traseul reglementat de lege, sunt considerate vindecate".

Conform ultimelor date din piața muncii, tot mai multe firme le cer colaboratorilor, furnizorilor și curierilor un test negativ de Covid-19, efectuat în ultimele 72 de ore. În special marile companii sunt foarte reticente față de creșterea alarmantă a numărului îmbolnăvirilor în România.