Evenimentul Zilei > Actualitate > Avocatul Poporului cere informații despre bătrânii din cămine: Cum sunt afectați de criză
Avocatul Poporului cere informații despre bătrânii din cămine: Cum sunt afectați de criză

Avocatul Poporului cere informații despre bătrânii din cămine: Cum sunt afectați de criză

Avocatul Poporului solicită informații de la Ministerul Muncii în legătură cu măsurile de protecție împotriva contaminării cu noul coronavirus, implementate în căminele și centrele pentru persoane vârstnice. De asemenea, Avocatul Poporului dorește să știe care este situația deceselor survenite în aceste locații.

Avocatul Poporului solicită ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să-i comunice măsurile pentru protecţia împotriva contaminării cu COVID-19 a persoanelor cazate în cămine sau centre pentru persoane vârstnice.

În solicitare, care a fost postată pe site-ul instituției, Avocatul Poporului mai cere să fie informat cu  privire la măsurile întreprinse pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului în aceste centre – dreptul la sănătate fizică şi mentală, asigurarea igienei personale şi a camerelor, condiţii de cazare, asistenţă psihosocială, informarea corespunzătoare privind COVID-19, dificultăţi întâmpinate în asigurarea unui tratament şi a unor condiţii de viaţă corespunzătoare pe perioada stării de urgenţă.

Totodată, Avocatul dorește să i se comunice situaţia deceselor survenite pe durata stării de urgenţă, cu indicarea diagnosticelor medicale, cauza deceselor, cine le-a constatat, locul producerii şi dacă a fost efectuată autopsie medico-legală; eventuale sincope în asigurarea asistenţei medicale; măsurile întreprinse pentru asigurarea legăturii cu familia sau cu alte persoane relevante; măsurile luate cu privire la personal.

De asemenea, mai sunt cerute informaţii cu privire la numărul total al căminelor/centrelor pentru persoane vârstnice, publice şi private, numărul celor care şi-au suspendat/încetat activitatea pe durata stării de urgenţă, numărul beneficiarilor la data decretării stării de urgenţă, numărul beneficiarilor admişi şi al celor pentru care s-a dispus încetarea serviciilor în perioada stării de urgenţă.

„De asemenea, vă solicităm să dispuneţi măsurile necesare pentru informarea permanentă a Avocatului Poporului cu privire la evoluţia situaţiei în căminele/centrele pentru persoane vârstnice (eventuale suspiciuni sau cazuri confirmate de infectări cu Coronavirus-19, procedura adoptată în astfel de situaţii)”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: