Avocatul Poporului a sesizat CCR în legătură cu impozitarea pensiilor speciale
- Lucian Ionescu
- 18 iunie 2020, 18:54
Avocatul Poporului, Renate Weber (ALDE), a sesizat CCR în legătură cu legea care prevede impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.
Curtea urmează să stabilească un termen de judecată pentru sesizarea transmisă de Weber.
Conform procedurilor legale, magistrații CCR vor stabili un termen de judecată în acest sens.
Reamintim că, pe data de 6 mai judecătorii CCR au mai respins odată un proiect cu privire la impozitarea pensiilor admițând două sesizări depuse de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Avocatul Poporului.
Atunci, au fost abrogate toate pensiile speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale este neconstituţională, în ansamblul său”, a precizat atunci CCR într-un comunicat.
Curtea a reținut, în esență, că „legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a „pensiilor speciale”, fără a se respecta exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor”.
Trebuie menționat că, inițiativa de impozitare a pensiilor speciale a fost votată de 337 de deputați, abținându-se o singură persoană. Este vorba despre deputatul Dorel Căprar, fostul lider al PSD Arad, inculpat în dosarul mitei de la Direcția de Drumuri Timişoara, fiind trimis în judecată alături de foști lideri ai PSD Arad.
Zilele trecute, Căprar s-a înscris în PPU, partidul lui Dan Voiculescu.
Proiectul de lege va ajunge zilele următoarea pe masa președintelui Iohannis pentru promulgare, dar poate fi atacată la Curtea Constituțională și anterior promulgării.
Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”, potrivit g4media.ro