Avocatul Piperea, avertisment despre creșterea prețurilor la energie: „Oamenii au început să reducă consumul. Este doar o speculă”

Avocatul Piperea, avertisment despre creșterea prețurilor la energie: „Oamenii au început să reducă consumul. Este doar o speculă” Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Avocatul Gheorghe Piperea a subliniat că majorarea prețurilor la energie reprezintă doar o speculă, nu o consecință a unor realități economice. Mai mult, celebrul avocat a subliniat faptul că prețurile cresc nejustificat deoarece românii au redus consumul, deci e ofertă mare și cerere mică.

Gheorghe Piperea, triplarea prețurilor la energie, „peste noapte”, imediat după încheierea crizei COVID, este nejustificată şi avertizează că aceste prețuri mari nu vor putea fi oprite de către companii, iar falimentele şi dezastrele economice bat la uşă.

„Această creștere explozivă a prețului la energie încalcă orice logică elementară în teoria economică. Știm că atunci când cererea e mare, prețurile cresc.  Când e cererea e mică, e invers. Oamenii au început să reducă consumul, întreprinderile mici și mijlocii, dar și cele mari au început să oprească consumul, deci e ofertă mare și cerere mică, ceea ce ar însemna să avem niște prețuri cât se poate de mici.

Aici e o chestiune extrem de interesantă de spus. Profiturile acestor companii sunt exorbitante, nu cred că pot fi înghețate, oprite prin niște impozite excepționale. Aceste profituri nu durează mult, ele sunt anticamera dezastrului, a falimentului pentru diverse domenii, consumatori, IMM-uri, mari întreprinderi care nu mai consumă și intră în faliment. Atunci când ele vor dispărea (n.r. – companiile), aceaste profituri vor dispărea ca prin minune”, a declarat Gheorghe Piperea la România RV.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, Ursulei von der Leyen a transmis europenilor să reducă consumul de energie

Ursula von der Leyen a cerut cetățenilor europeni să reducă consumul de energie. Aceasta i-a îndemânat pe europeni să-și înlocuiască electrocasnicele cu unele noi care au consum redus de energie.

„În întreaga UE sunt introduse modalități inteligente de economisire a energiei. Temperaturile ceva mai ridicate pentru aer condiționat, de exemplu, aduc rezultate impresionante. Bine că state membre precum Spania, Cehia şi Slovenia includ astfel de măsuri în planurile lor. Împreună, economisim energie pentru o iarnă sigură”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Pe măsură ce facturile la energie cresc și amenințarea raționalizării crește

Iar unii comercianți europeni sting luminile și iau în considerare ca orele de muncă să fie mai curte în această iarnă. De asemenea, şefii din sistemul energetic și oficialii guvernamentali au îndemnat oamenii și întreprinderile să reducă consumul de energie și să pună în aplicare planuri de urgență, astfel încât să fie mai puțin dependenți de importurile de gaze dacă există lipsuri legate de războiul din Ucraina.

Filiala austriacă a lanțului multinațional de retail SPAR Group reduce orele de iluminare pentru publicitatea în vitrine și în afara celor peste 1.500 de magazine din întreaga țară, a declarat un purtător de cuvânt. Mișcarea va reduce consumul de energie al retailerului cu un milion de kilowați-oră anual, a spus purtătorul de cuvânt.

Franţa ia în considerare reducerea orelor de muncă în magazine

Luna trecută, șeful companiei Leclerc a avertizat că cel mai mare retailer de produse alimentare din Franța ar putea reduce orele de deschidere a magazinelor sale pentru a face față penurii de curent.

Acum o săptămână, operatorul francez de supermarketuri Carrefour a semnat o „Cartă EcoWatt” cu operatorul național de rețea energetică RTE, reducând consumul de energie electrică în magazinele sale.

Unii comercianți cu amănuntul, inclusiv Colruyt și Ahold din Belgia, ar putea fi parțial izolați de potențialele întreruperi și de costurile mai mari din cauza programelor existente de energie durabilă care economisesc energie.”

Lanţul de magazine Ahold caută soluții de a reduce consumul în această iarnă

Compania are 44 de magazine „zero combustibili fosili”, care nu folosesc păcură sau gaze naturale, ci sunt încălzite în totalitate cu căldură reziduală și electricitate verde, a spus purtătorul de cuvânt. Ahold caută, de asemenea, modalități de a reduce consumul de energie, a declarat directorul executiv Frans Muller.

„Nu am luat nicio decizie cu privire la orele de deschidere, dar ne uităm mult mai mult la utilizarea energiei”, a spus el.

Compania avea deja niște programe de economisire a gazelor, inclusiv gestionarea magazinelor Albert Heijn în întregime pe energie durabilă de anul viitor.

Italia pregătește un plan de reducere a consumului de energie

Un nou plan de reducere a consumului Italiei ar putea fi aprobat în cadrul unei reuniuni a cabinetului încă de săptămâna viitoare. Prețurile energiei au devenit o problemă cheie a campaniei înaintea alegerilor anticipate din 25 septembrie pentru a-l înlocui pe premierul Mario Draghi. Centrul-stânga propune controlul prețurilor la electricitate, o mișcare criticată de liderul de dreapta Giorgia Meloni, care dorește în schimb o inițiativă la nivelul UE.

Potrivit presei italiene, planul de economii al țării ar putea include:

-Reducerea temperaturilor și scurtarea orelor de încălzire în case și birouri în timpul iernii -Reducerea iluminatului public și al magazinelor pe timp de noapte -Oprirea fabricilor ar putea face parte din plan, dar mai multe industrii mari consumatoare de energie reduc deja operațiunile din cauza creșterii costurilor, informează cnbctv18.com.