Avocații „vedetă”, nelipsiți de la DNA și de la televizor
- Virgil Burl ă
- 18 aprilie 2015, 00:00
Zeci de suspecți își pun toate speranțele în ei când sunt chemați sau aduși cu mandat la DNA. Speră că vor ieși împreună și că nu vor fi reținuți. Dar, de cele mai multe ori, apărătorii ies singuri din sediul DNA și anunță grav reținerea clienților lor, cu promisiunea că se vor prezenta mult mai bine în fața judecătorilor.
Avocații „vedetelor” de la DNA sau DIICOT sunt mereu aceiași, o mână de oameni care se salută între ei cu „Maestre” și știu procedura cu ochii închiși. Unii discută cu jurnaliștii și le smulgi, cu efort, o știre banală. Alții, nu vorbesc nici picurați cu ceară, dau vina pe client că le-a cerut să nu discute despre caz și-ți închid telefonul în nas. O duc bine, au câștigat bani frumoși de când lupta anticorupție „duduie”. Criza financiară i-a mai adus cu picioarele pe pământ în privința onorariilor, dar nu-i desparte pe unii dintre ei de limuzine scumpe cum ar fi Lexus, Jaguar sau Mercedes. Alții, dimpotrivă, nu se despart de geanta din piele plină cu acte și vin la audieri cu texiul. Ei sunt „Avocații”.
1. Cătălin Dancu. Provine din Constanța, așa că fostul primar Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu l-au preferat ca avocat în multele lor dosare penale în care sunt cercetați. Nonconformist și mai tot timpul disponibil la telefon, Dancu vorbește mult. Explică cu exemple și te ia cu „dragul meu”. La un moment dat, i-a reprezentat pe hoții români de tablouri din Rotterdam. Judecătorul l-a scos din sală pe motiv că pe sub robă purta o pereche de adidași fosforescenți. A pierdut procesul, dar nu a vorbit atâta cu presa străină de când profesează.
2. Cristian Ene. Pendulează zilnic între studiourile televiziunilor și sediul DNA sau Parchetul General. Mic de statură, dar energic, vorbește rapid și dacă nu-l înregistrezi riști să pierzi esențialul. Răspunde la volan, are explicație pentru orice întrebare și dacă găsește apeluri pierdute sună înapoi când poate. Este perceput ca avocatul politicienilor „de dreapta”, dar îl apără și pe Marian Vanghelie în procesul de corupție. Este avocatul lui Horia Georgescu, fostul șef al ANI dar și al șefului ANOFM, Silviu Bian sau Adriean Videanu.
FOTO: Cristian Ene
3. Marian Nazat. Este genul tăcut. În sala de judecată stă tot timpul în prima bancă și analizează atent cursul procesului. A câștigat printre judecători un soi de respect deoarece vorbește cuviincios, la obiect, și niciodată nu bate câmpii, lucru apreciat de magistrați. A fost multă vreme avocatul lui Dan Voiculescu până a fost schimbat cu un gest scurt, făcut chiar în sala de judecată de mogulul media. Îl reprezintă pe Liviu Dragnea în „Referendumul fraudat”dar și pe fostul procuror Mihai Betelie.
FOTO: Marian Nazat
4. Gheorghiță Mateuț. A revenit puternic în topul avocaților după ce procurorii au început să respecte litera legii și să nu mai facă greșeli grave pe procedură. În sală vorbește mult și are o serie de ticuri verbale repetate la nesfârșit. Se mișcă de pe un picior pe altul, invocă articole peste articole și ridică nenumărate excepții și are tot timpul cel puțin trei cereri noi în mânecă. I-a apărat pe Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Ovidiu Tender. Milionarul Costel Cășuneanu sau fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, au fost clienții săi, la fel fostul ministru liberal Relu Fenechiu.
FOTO: Gheorghiță Mateuț
5. Pavel Abraham. Nu se mul țumește cu pensia de chestor de poliție și s-a făcut avocat. Momentul său de glorie s-a consumat când s-a autopropus să-i apere pe membrii clanului Mondial. De când interlopul Bercea Mondial a fost arestat, Abraham nu a mai părăsit studiourile Antenei 3 de unde comentează în calitate de specialist orice subiect, de la politică la condiții meteo extreme. Fostul milițian și șef peste drogurile confiscate s-a ocupat de caz în momentul apariției filmărilor cu Mircea Băsescu.
FOTO: Pavel Abraham
6. Marius Striblea. Era vedetă locală la Iași și nu prea s-a auzit de el în București până în urmă cu două luni. A fost angajat la un moment dat de Relu Fenechiu, dar prea târziu. Șef peste avocații din Iași, Striblea i-a apărat pe membrii clanului Corduneanu în mai multe dosare în care erau acuzați de infracțiuni grele, precum trafic de persoane, proxenetism, înșelăciune. Frații Mararu din Neamț au fost clienții lui Striblea, la fel fostul vicepreședinte al CJ Iași Constantin Adăscăliței. Odată cu arestarea Elenei Udrea, Striblea a devenit vede-tă națională. Explică pe larg ce vorbește cu procurorii, îi atacă și își face apărarea la televizor.
FOTO: Marius Striblea
7. Ion Panaitescu. S-a făcut avocat după ce o viață a activat ca procuror militar. Susține că-i plac ziariștii și explică pe îndelete procedura. În sala de judecată este sobru și la obiect. Ridică excepții, explică judecătorilor unde s-a greșit din punctul său de vedere și nu ridică tonul. Îl apără pe fostul ministru Darius Vâlcov și este avocatul fostului judecător Stan Mustață, ambii acuzați de grave fapte de corupție. Urmează strict procedura și nu urmărește să tragă de timp cu orice preț, așa cum fac cei mai mulți dintre confrații săi.
FOTO: Ion Panaitescu
8. Ion Cazacu. A fost procuror cu ani în urmă și a prestat ca avocatul lui Adrian Năstase. După condamnarea clientului său a intrat cumva într-un con de umbră. S-a făcut remarcat ca apărător al Excelenței sale Mihail Vlasov, după care a fost înlocuit cu Sergiu Andon. Are o prestație bună în fața judecătorilor, are logică și poate „duce” un cuvânt câteva ore, fără să plictisească instanța de judecată.
FOTO: Ion Cazacu
9. Alice Drăghici. Fost procuror, stă bine la capitolul logică. Analizează dosarul cu atenție, vorbește repede și apăsat. Într-un timp relativ scurt reușește să concentreze principalele teme. Își selectează atent dosarele: Șerban Brădișteanu, Ioan Niculae sau Sorin Oviu Vîntu. Ușor arogantă, o regăsim mai tot timpul în studiourile Antenei 3 unde spune ce doresc realizatorii să se audă.
FOTO: Alice Drăghici