Terorizați în sediul DNA. Avocații din Dosarul Ferma Băneasa rup tăcerea.
- Mihnea Talau
- 27 aprilie 2021, 15:02
Avocatul Cornel Popa a dezvălui modul în care apărătorii din Dosarul Ferma Băneasa erau intimidați în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Acestora li se dădea de înțeles că „deocamdată, discutăm în calitate de martor”.
Cornel Popa a explicat, în cadrul unei emisiuni televizate, modul în care DNA i-a intimidat pe avocați în dosarul Ferma Băneasa.
„Deocamdată discutăm în calitate de martor”
„Au fost chemați că martori 20 de avocați, să explice ce au făcut ei în calitate de avocați, neștiind de fapt în ce calitate sunt chemați.
Uneori, li se dădea de înțeles cu amabilitate: 'Deocamdată discutăm în calitate de martor'... A fost condamnat dreptul la apărare și dreptul la opinie. La asta trebuie să reacționeze toată lumea, nu doar un avocat.
Întreagă societate este datoare să se revolte în față imensului abuz comis de către DNA și „completul negru” de la ICCJ împotriva avocatului Robert Roșu. Nu de altă, dar cazul se poate repetă oricând, în legătură cu orice alt membru al breslei, a declarat avocatul Cornel Popa, coleg cu Robert Roșu la casă de avocatură Tucă Zbârcea & Asociații.
Prezent în studioul A7TV, Cornel Popa a relatat felul în care, în dosarul „Ferma Băneasa”, Direcția Națională Anticorupție a chemat numeroși avocați la audieri (în jur de 20), unora dându-le de înțeles că sunt audiați „deocamdată că martori”. Sugestia era evidență: calitatea procesuală li se putea oricând schimbă din martor în suspect.
„A fost condamnat nu doar un avocat, ci dreptul la apărare”
Problema generală a cazului Roșu este că a fost condamnat nu doar un avocat, ci, pe de o parte, dreptul la apărare și, în ultima instanța, însuși dreptul la opinie. De aceea, întreagă societate trebuie să reacționeze în față acestui abuz – nu numai breaslă avocaților, a subliniat Cornel Popa.
În același context, Popa a accentuat ideea că secretul profesional dintre avocat și client nu este un privilegiu al profesiei, ci o garanție la un proces echitabil.
Nu în ultimul rând, avocatul Cornel Popa a făcut o paralelă cu Săptămâna Mare (26 aprilie – 2 mai 2021), remarcând că, la fel că în urmă cu 2000 de ani (când a fost răstignit Iisus Hristos), a existat un proces marcat de o eroare judiciară și de o execuție nedreaptă, dar și urmat de o înviere. Tocmai de aceea, Popa și-a exprimat speranța că și în cazul de față vom vedea o înviere, scrie luju.ro.