Drama avocatei Corina Tănase. Însărcinată în nouă luni, a murit la patru zile după ce a fost achitată definitiv
- Mihai Soica
- 6 august 2023, 10:18
Stresul anilor lungi de procese și-a spus cuvântul. Avocata Corina Tănase a murit, plimbată prin spitalele din București. În acest dosar, un alt inculpat a murit cu zece zile înainte să fie achitat definitiv.
Avocata Corina Tănase a fost secretarul general al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. În noiembrie 2016, pentru șapte zile, Corina Tănase a fost arestată preventiv, după care timp de o lună, până în decembrie 2016, a primit mandat de arestare la domiciliu.
Timp de șapte ani, Corina Tănase a fost purtată prin instanțele de judecată, fiind acuzată de fapte pe care nu le-a comis niciodată, și ulterior achitată ”pe linie”.
Judecătorii au confundat în permanență cele două comisii, una de la Guvern, din care făcea parte și Corina Tănase, și cea de la Parlament, care avea rolul de ”instanță superioară”, unde au existat zeci de acuzații de corupție.
În cele din urmă, Curtea de Apel București a fost prima instanță care a achitat-o pe avocata Corina Tănase, în mai 2022, pentru acuzațiile aduse de DNA, și anume cinci infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
”Achită pe inculpata Tănase Corina-Denisa, trimisă în judecată pentru comiterea a câte cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prevăzute de art. 297 alin 1 din C.pen. raportat la art. 309 din C.pen. şi a câte patru infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 297 alin 1 din C.pen., deoarece faptele comise nu sunt prevăzute de legea penală”.
Sentința de la Curtea de Apel București a rămas definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție pe data de 31 iulie 2023, cu trei zile înaintea decesului avocatei Corina Tănase, care a avut loc pe data de 4 august 2023.
Era însărcinată în nouă luni
În momentul în care a murit, avocata Corina Tănase era însărcinată în nouă luni.
Cu patru zile înainte de data fixată pentru nașterea prin cezariană, avocatei Corina Tănase i s-a făcut rău, și a chemat ambulanța.
”A venit SMURD-ul, numai cu asistenta, fără medic. Nu a fost în stare să îi facă o electrocardiogramă. Au plimbat-o printre spitale. Gravidă în nouă luni fiind, au dus-o inițial la un spital, Fundeni, care nu avea noaptea ginecologie și neonatologie, apoi la Floreasca unde a fost prea târziu. Colega, avocat, a murit. Însă, din cauza plimbatului printre spitale, fetița ei, a stat în burtă cinci ore fără oxigen. Nu se știe care va fi soarta ei”, a relatat un avocat din Baroul București.
Doi achitați din dosarul Revoluției au murit
Avocatul Cosmina Cerva din Baroul București s-a implicat activ în acest dosar, în care i-a reprezentat pe alți doi inculpați, la rândul lor achitați definitiv, avocata Cristina Valentina Cechi și fostul secretar de stat de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Adrian Sanda, care a decedat cu zece zile înainte aflării verdictului achitării finale pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
După cele două decese, avocata Cosmina Cerva a scris un mesaj dur, pe o rețea de socializare, adresată procurorului anchetator de la DNA.
”Dacă-l cunoasteti pe marele magistrat procuror Hondor să-i transmiteți că doi oameni nevinovați, trimiși de el în judecată și tăvăliți șapte ani prin sălile de judecată, au decedat. Unul cu 10 zile înainte să afle soluția definitivă de achitare, celălalt la patru zile după achitare. Sper să se simtă bine după ce va afla. Mulți nemernici pe pământul asta ...”, a scris avocata Cosmina Cerva.
Acuzații grave pentru Baroul București
Un alt avocat a scris, după aflarea veștii morții Corinei Tănase, despre comportamentul deloc potrivit al celor care conduc Baroul București.
Potrivit acestuia, Baroul București nu a făcut nimic să o ajute pe Corina Tănase, sau pe colega ei Valentina Cechi, pe durata celor șapte ani de procese.
Mai mult, după moartea Corinei Tănase, cei din Baroul București ar fi făcut ”nazuri” în momentul în care s-a discutat despre acordarea unui ajutor financiar.
”Colega avocat, acuzată pe nedrept, achitată definitiv și decedată a fost avocat activ și cotizant la Casa de Pensii a Avocaților (de asigurări a avocaților), aproape 15 ani. Aproape 15 ani a cotizat lună de lună, în mod obligatoriu, sub sancțiunea suspendării. A murit, dar ce să vezi? Niciun ajutor pentru înmormântare ... Au apelat colegii ca să se acorde o sumă pentru înmormântare ... Dar ce să vezi? Să vină cu certificatul de deces în original. Dar ce să vezi? Nu putem să dăm nimic, să vină după ce îi dă statul ajutorul de deces, să îi dăm noi diferența, dacă e cazul”, a scris avocata Elena Radu.