Avertismentul unui avocat. Capcanele pe care le întâmpină românii în Germania

Avertismentul unui avocat. Capcanele pe care le întâmpină românii în Germania Sursa: arhiva EVZ

Românii care aleg să se stabilească în Germania, ba chiar și cei care locuiesc de mai multă vreme, pot întâmpina o serie de probleme de natură legală.

Începând cu semnarea unui contract de muncă și până la achiziția unei locuințe sau litigii de muncă, mulți români din Germania ajung să se confrunte cu situații extreme. Necunoscând legea aceștia riscă să se afunde din ce în ce mai mult în tot felul de probleme. Cu atât mai mult cu cât intervine bariera de limbă care se manifestă mai ales în cazul interpretării unor documente oficiale.

Într-o astfel de situație, este indicat ca aceștia să apeleze la un avocat specializat. Un astfel de avocat este și Manuel Schwarz, avocat de origine română care și-a făcut studiile de drept la Universitatea din Tübingen. Acesta activează în zonele Baden-Wurttemberg și Bayern, unde deține două birouri de avocatură, după cum relatează Ziarul Românesc.

Manuel Schwartz este specializat în dreptul muncii și legislație rutieră și poate prelua cazuri de pe tot teritoriul Germaniei. Cea mai mare parte dintre clienții săi sunt de origine română, care se confruntă cu diferite probleme de natură legală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Capcanele din contractele de muncă

Avocatul a explicat că sunt foarte frecvente situațiile în care lucrătorii români nu primesc contracte de muncă sau, nu înțeleg clauzele în baza cărora sunt angajați.

„Vorbim aici de termenii de preaviz, de cei de decădere (adică cât timp ai dreptul de a cere drepturile salariale etc.). Știm cu toții de situația unora dintre românii care au venit să lucreze în agricultură, de condițiile precare în care trăiesc și muncesc, și de înșelătoriile la care au fost supuși.

Am avut astfel de cazuri în dreptul muncii cu culegătorii de sparanghel din Bavaria. Fermierul care i-a angajat a încălcat condițiile legate de prevenirea îmbolnăvirii cu Covid, dar și legat de cazare. Au fost cazuri când s-a ajuns ca într-o singură cameră să locuiască 20 de persoane” a explicat avocatul.

Cu ce capcane se mai confruntă lucrătorii români

Acesta atrage atenția că, în ciuda promisiunilor și angajamentelor luate de politicieni, lucrătorii români sunt exploatați în Germania. Li se opresc documentele, sunt cazați și puși să muncească în condiții extreme, pe foarte puțini bani.

„…Alte capcane în care cădem fără voia noastră sunt cele legate de orele suplimentare muncite, care nu sunt întotdeauna plătite de angajatori, aceștia ducându-i cu vorba de oameni de la lună la lună. Sunt și angajatori care merg chiar mai departe de atât, încheind contracte pe numele angajaților fără ca aceștia să știe.

Ori, alții care deschid firme pe numele lor fără știrea acestora sau fără ca aceștia să cunoască toate condițiile și toate obligațiile pe care le are o persoana care lucrează ca particular în Germania. Și exemplele nu se opresc aici”, a mai spus Manuel Schwartz.