Avertismentul lui Xi Jinping către Putin. Poziția Chinei față de un atac nuclear în Ucraina

Avertismentul lui Xi Jinping către Putin. Poziția Chinei față de un atac nuclear în UcrainaSursa foto: Administratia Prezidentiala

Potrivit estimărilor unor oficiali occidentali și chinezi, Xi Jinping l-a avertizat personal pe Vladimir Putin, sfătuindu-l să nu folosească armament nuclear în Ucraina, el dând astfel de înțeles că și Beijingul este îngrijorat de războiul Rusiei, în pofida sprijinului tacit pe care îl acordă Moscovei.

Potrivit acelorași surse, acest mesaj direct a fost transmis în timpul vizitei pe care președintele chinez a efectuat-o la Moscova în luna martie – una dintre primele vizite în străinătate ale lui Xi după ani întregi de izolare datorați politicii „zero-Covid”.

Se presupune că, în privat, oficialii chinezi caută să-l convingă pe liderul rus să nu mai lanseze amenințări voalate pe tema unui atac atomic, scrie Ftinancial Times.

De atunci, pe plan privat, oficialii chinezi par să fi încercat să-l convingă pe președintele rus să renunțe la amenințările sale voalate cu privire la un atac nuclear împotriva Ucrainei, afirmă aceleași surse.

Potrivit declarațiilor unui important consilier al guvernului chinez, tentativa de a-l convinge pe Putin să nu folosească un asemenea armament a fost obiectivul central al campaniei duse de China în vederea redresării relațiilor sale slăbite cu Europa. Invazia Rusiei în Ucraina din 2022 a adus Moscova și Beijingul, aliatul acesteia, „la cuțite” cu o bună parte din continent.

China se opune armelor nucleare în Ucraina

În general, în declarațiile sale publice, China s-a opus folosirii armamentului nuclear în Ucraina. Dar mulți dintre susținătorii Kievului s-au îndoit de angajamentul sincer al Beijingului pe această temă, dat fiind parteneriatul fără limite dintre Xi și Putin și dat fiind un „plan de pace” care, în general, concordă cu punctele de vedere rusești.

Totuși, avertismentul lui Xi face să se spere că, în culise, China își respectă declarațiile publice – eventual, amenințând și cu o serie de urmări asupra relației, urmări care ar fi suficiente pentru a-l convinge pe Putin să nu folosească armament nuclear.

„Se estimează că, practic, chinezii trimit acest mesaj la toate nivelurile”, a declarat un înalt oficial al administrației SUA.

În martie, Josep Borell, șeful politicii externe a UE, a declarat că vizita lui Xi „reduce riscul unui război nuclear, iar ei (chinezii) au spus asta extrem de clar”.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat cererii de a comenta subiectul. Dar un fost oficial al guvernului a confirmat că Xi i-a spus personal lui Putin să nu folosească armament nuclear, el subliniind că poziția Chinei împotriva armamentului nuclear este precizată în documentul legat de poziția sa cu privire la pacea din Ucraina.

Kremlin nu comentează poziția Chinei

Kremlinul nu a răspuns imediat cererii de a face un comentariu.

Putin s-a arătat dezamăgit după ce vizita lui Xi nu a reușit să ofere Rusiei niște avantaje palpabile, cum ar fi aprobarea mult așteptatei conducte Power of Siberia 2, după cum afirmă o serie de oficiali occidentali.

Clauza cu privire la folosirea armamentului nuclear a fost cu siguranță adăugată în comunicatul comun la cererea Chinei, după cum afirmă aceiași oficiali.

„Dacă Rusia ar apela în Ucraina la armament nuclear, asta ar fi absolut în dezavantajul Chinei”, a mai spus un alt oficial.

Invazia Rusiei în Ucraina se bazează mult pe sprijinul Chinei, care a ajutat Moscova să se strecoare printre sancțiunile care au scos-o de pe piețele mondiale și din lanțurile de aprovizionare.

Anul trecut comerțul bilateral al Chinei cu Rusia a atins nivelul-record de 190 miliarde dolari SUA, Beijingul sporindu-și achizițiile în materie de energie rusească și permițându-și totodată să importe tehnologie de primă importanță, precum micro-cipurile.

China s-a abținut să critice Rusia pe tema invaziei, acuzând totodată Occidentul că, furnizând armament Ucrainei, alimentează conflictul. De asemenea, Beijingul s-a referit extrem de voalat la „manifestările păguboase de hegemonie, de dominație și agresive” ale SUA prin intermediul sancțiunilor.

Dar războiul amenință eforturile Chinei de a-și crea o punte între Europa și SUA, după cum afirmă un important consilier al guvernului chinez.

Un atac nuclear în Ucraina ar întoarce tot continentul împotriva Chinei

Potrivit declarațiilor aceluiași consilier, un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei ar risca să întoarcă întregul continent împotriva Chinei, în vreme ce niște presiuni susținute din partea Beijingului în vederea prevenirii unei asemenea acțiuni ar putea duce la o îmbunătățire a relațiilor sale cu continentul.

Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, afirmă că „Rusia nu primește și nu va primi niciodată acordul Chinei în privința folosirii armamentului nuclear”. Dacă Rusia ar apela la arme nucleare împotriva Ucrainei, „China se va delimita și mai mult de Rusia”, a mai adăugat el.

Avertismentul lui Xi dovedește că China este în continuare îngrijorată de război, în pofida asigurărilor date de Putin în octombrie trecut potrivit cărora un atac nuclear „nu ar avea sens nici din punct de vedere politic și nici din punct de vedere militar”.

Declarația survine într-un moment când Occidentul se teme tot mai mult că Rusia ar putea apela la arme nucleare strategice cu focoase cu o putere mai mică ca ripostă la eșecurile sale rușinoase din Ucraina.

Statele Unite, Regatul Unit și Franța, cele trei mari puteri nucleare din cadrul NATO, au anunțat Kremlinul că, în cazul când va folosi arme tactice nucleare, îi vor ataca forțele apelând la arme convenționale. Putin a renunțat la o asemenea retorică și, de câteva luni, nu a mai pomenit armele nucleare tactice.

Persoane apropiate Kremlinului spun că, pe de altă parte, liderul rus a ajuns la concluzia că niște arme tactice nucleare nu-i vor oferi Rusiei vreun avantaj, el ajungând la această concluzie după ce a examinat o serie de scenarii pe tema folosirii lor.

Potrivit estimărilor unor persoane, s-ar putea ca un atac nuclear să transforme regiunile pe care Putin le-a declarat ca fiind ale Rusiei în niște deșeuri radioactive, asta ajutând prea puțin la avansul forțelor sale.

În același timp, Kievul s-a declarat îngrijorat, temându-se că Rusia ar putea provoca în schimb un accident la centrala atomică din Zaporijjia – cea mai mare din Europa, pe care forțele rusești o ocupă începând din martie 2022 – fără să-și asume responsabilitatea.

Poziția lui Putin

Luna trecută, Putin a pomenit din nou armamentul nuclear, odată cu contraofensiva lansată de Ucraina, afirmând că Rusia a livrat în Belarus o serie de asemenea focoase tactice. Totuși, Putin a adăugat imediat că nu e nevoie să se apeleze la ele din cauză că forțele Rusiei blochează înaintarea Ucrainei.

Dar declarația a dat de înțeles că s-ar putea ca nici măcar China să nu fie capabilă să îl facă pe Putin să dea înapoi, afirmă Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie pentru Rusia și Eurasia. „Armele nucleare reprezintă pentru Putin ultima asigurare că nu va pierde acest război într-un mod catastrofal”.

Articol de Max Seddon – Dubai, James Kynge și John Paul Rathbone – Londra și Felicia Schwartz – Washington, în colaborare cu Leo Leahy și Nian Liu - Beijing. (Rador).