Evenimentul Zilei > Politica > AVERTISMENTUL lui Vasile Dîncu către politicieni
AVERTISMENTUL lui Vasile Dîncu către politicieni

AVERTISMENTUL lui Vasile Dîncu către politicieni

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, luni, că politicienii au început să înţeleagă că ţara este mai importantă decât partidul, informează Agerpres. El a adăugat că cei care nu realizează acest lucru vor dispărea.

"Am ajuns la sfârşitul unei civilizaţii politice bazate pe improvizaţie şi pe efuziuni ideologice mai degrabă. Mai avem doi ani până la 100 de ani, în care, din păcate, am rămas foarte mult în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea României. Cred că în aceşti ani care vin, indiferent ce partid va conduce, ce combinaţie de partide, vor fi promovaţi oameni care să înţeleagă domeniile lor şi care să aibă, cel puţin din perspectiva României, un numitor comun – Ţara este mai importantă decât partidul. Asta cred că au început s-o înţeleagă şi, dacă nu vor înţelege, cei care nu înţeleg asta o să dispară din spaţiul politic", a afirmat Dîncu, la Academia Română, în cadrul unei dezbateri despre strategia naţională de dezvoltare a României. 

Vicepremierul consideră că dezvoltarea este o problemă a societăţii, a mediului tehnic, academic, economic şi a administraţiei locale, iar politicieni au rolul de a facilita acest proces. 

"Dezvoltarea României este un lucru prea serios ca să fie lăsat pe mâna politicienilor. Atunci când le dai politicienilor prea mult credit pentru chestiunea asta, îşi iau rolul de a bloca ceea ce nu înţeleg (…) şi atunci chiar blochează lucrurile. (…) Nimeni din domeniul politic nu are nici expertiza, nici timpul decât să faciliteze naşterea unei dezvoltări teritoriale coerente în România. Asta pot să facă politicienii – să nu se opună şi să pună în mâna specialiştilor instrumente", a afirmat Dîncu. 

El a arătat că anul viitor trebuie parcuse câteva etape esenţiale în introducerea şi aplicarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea teritorială a României. 

De asemenea, vicepremierul a dat asigurări că va exista o continuitate la această strategie. 

"Sper să avem o coeziune în ceea ce priveşte politica din domeniul administraţiei centrale. Sper ca aici ministerele să fie mult mai coezive în a participa cu componentele care le revin pentru dezvoltarea teritorială. (…) Sper ca ministerele să colaboreze între ele în Guvernul care vine. E foarte important să se păstreze spiritul acesta al strategiei şi să fie un guvern coeziv. Fiind guvern politic format dintr-o coaliţie restrânsă sau extinsă, cum va fi, va fi în primul rând o acordare a unei strategii politice la această strategie. Toate partidele, indiferent cine va face Guvernul, au acest interes. Este vorba de interesul României", a concluzionat Vasile Dîncu.