Avertismentul lui Rafila. Măștile de protecție ineficiente! Autoritățile au greșit

Avertismentul lui Rafila. Măștile de protecție ineficiente! Autoritățile au greșit

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că nu orice fel de material poate fi folosit eficient pe post de mască împotriva coronavirusului. Și la spălatul străzilor trebuie respectate anumite reguli.

Expertul declară că înainte să oblige locuitorii să poarte mască de protecție când ies din casă, autoritățile locale care au luat asemenea măsuri ar fi trebuit să asigure și stocurile necesare pentru populație. El mai atrage atenția că primăriile trebuie să spele cu detergent nu doar străzile principale, ci și aleile secundare dintre blocuri.

„Utilizarea măștilor de protecție care nu sunt măști autorizate medical, dacă vreți, este discutabilă. Sigur că orice mască este o barieră în plus, barieră mecanică, dacă vreți, în calea acestor micropicături care răspândesc infecția, ele provin bineînțeles de la persoane bolnave. Părerea mea este că ar trebui să existe un soi de standardizare, adică nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl folosești pe post de mască.

Trebuie să fie dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, să-ți permită totuși să respiri cu suficient de multă ușurință și ceea ce este cel mai important, să se poată spăla și călca, altfel, dacă o să folosim improvizat tot felul de lucruri, pe care nu putem să le spălăm, dimpotrivă, le vom încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii și ulterior le vom refolosi sau le vom pune în diverse locuri în care pot veni și alții în contact cu ele, nu am făcut nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deci în momentul când stabilești o astfel de recomandare sau mai mult, obligație, trebuie să și pui la dispoziția beneficiarilor măști sau măcar să le indici de unde să le cumpere”, a spus la rfi.ro, Alexandru Rafila.

El atrage atenția că eșarfele nu ajută prea mult împotriva coronavirusului: ”Eșarfele, mai puțin. Există și măști, nu neapărat sanitare, măști textile, care se pot refolosi, dar ele trebuie să poată fi spălate zilnic și călcate și dezinfectate”.

„Ei trebuiau să se gândească la lucrul ăsta când au luat decizia, adică întâi pregătești din punct de vedere logistic și după aceea iei decizia. Dacă întâi iei decizia și după aceea te trezești în situația de a nu putea furniza nici măcar o indicație de unde poate omul să-și cumpere o astfel de mască, nu creezi decât neîncredere într-o acțiune de genul ăsta”, a spus Rafila referitor la decizia aurotităților de a obliga purtarea măștilor.

Cât despre spălarea străzilor, Alexandru Rafila mai temperează din lauda primarilor: „Din referințele pe care le am eu, de la OMS sau din alte țări care fac deja aceste lucruri, curățarea străzilor cu detergent este suficientă pentru a îndepărta și elimina riscul de infecție, dar mai am o remarcă.

Toată lumea insistă pe străzile mari, străzile principale, iar străzile mici, străzile de acces în apropierea blocurilor sunt chiar necurățate. Deci cred că trebuie un lucru sistematic făcut, lumea trece mai puțin pe jos pe străzile mari, de obicei când intră sau ies din casă trec pe străzile mici, cu acelea ar fi trebuit să începem și ulterior să ne concentrăm pe străzile mai mari, ca să le spălăm cu detergent”.