„Noaptea trecută au fost descoperite mai multe mutații tipice Omicron la un turist care se întorcea din Africa de Sud”, a anunțat Kai Klose, ministrul de stat pentru afaceri sociale și integrare din landul Hesse (vestul Germaniei). Secvențierea completă a variantei nu a fost încă efectuată, dar oficialul a declarat că autoritățile sanitare au un „nivel ridicat de suspiciune” că persoana a contractat noua tulpină B.1.1.529. Iată care este situația, în mare, la nivel european.
UPDATE 14: În Italia a fost depistat un prim caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, la un bărbat din Napoli revenit din Mozambic, a anunţat sâmbătă seara Institutul Superior al Sănătăţii (ISS), aflat în subordinea guvernului, transmite AFP.
„Genomul a fost secvenţiat de laboratorul spitalului Sacco din Milano (specializat în boli infecţioase) plecând de la un eşantion pozitiv al unui pacient venit din Mozambic”, a precizat ISS într-un comunicat.
„Pacientul şi membrii săi de familie sunt în stare bună de sănătate”, a adăugat institutul.
Potrivit ISS, „au fost deja programate secvenţierile eşantioanelor prelevate de la membrii de familie ce s-au dovedit pozitivi şi care locuiesc în regiunea Campania”, unde se află Napoli.
Italia a interzis vineri intrarea pe teritoriul său a oricărei persoane care s-a aflat în sudul Africii 'în cursul ultimelor 14 zile'. În plus, toate cursele aeriene dinspre această regiune au fost interzise.
UPDATE 13: După ce varianta Omicron a ajuns în Germania, după ce au fost găsite mutații la un pasager sosit din Africa de Sud, Peter Tinnemann, șeful Autorității de Sănătate din Frankfurt, a declarat: „Procedurile noastre actuale de rutină ne permit, împreună cu aeroportul din Frankfurt, să punem rapid în aplicare măsurile necesare pentru a minimiza riscul de răspândire”.
UPDATE 12: Consiliul Județean Essex din Anglia a confirmat că are cunoștință de un caz al noii variante Omicron:
„Nu este vorba despre o nouă versiune a virusului. Putem confirma că un singur caz care implică noua variantă îngrijorătoare Covid-19 (B 1.1.529) , Omicron, a fost identificat în Brentwood. Acesta este legat de un singur caz din Nottingham care implică o călătorie internațională în Africa de Sud.”, a spus purtătorul de cuvânt al consiliului.
UPDATE 11: 61 de pasageri aflați la bordul celor două zboruri din Africa de Sud spre Amsterdam au fost testați pozitiv pentru Covid-19. Autoritățile sanitare olandeze au declarat că persoanele pozitive au fost plasate în carantină într-un hotel din apropierea aeroportului Schiphol din Amsterdam.
„Știm acum că 61 dintre rezultate au fost pozitive și 531 negative”, a transmis autoritatea sanitară olandeză (GGD) într-un comunicat. „Rezultatele pozitive ale testelor vor fi examinate cât mai curând posibil pentru a determina dacă este vorba despre noua variantă îngrijorătoare, care a primit între timp numele de varianta Omicron”, a mai precizat GGD.
Echipa României de rugby, blocată în Africa de Sud
UPDATE 10: Echipa României de rugby este blocată în Africa de Sud în urma unui turneu susținut în teritoriu, după ce toate zborurile au fost anulate. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a confirmat informația.
Românii se aflau de două săptămâni în Africa de Sud. De situația acestora se ocupă directorul general pentru Afaceri Consulare. Autoritățile au încercat să găsească bilete pentru zboruri de linie la compania Turkish Airlines, însă aceasta și-a anulat cursele cu doar câteva zeci de minute înainte.
Două cazuri confirmate cu Omicron în Marea Britanie
UPDATE 9: Marea Britanie va adăuga încă patru țări pe lista roșie, au anunțat oficialii din domeniul sănătății, după ce au fost depistate două cazuri de infectare cu Omicron.
În urma unor noi recomandări din partea Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA), începând de duminică, de la ora 4 dimineața, Malawi, Mozambic, Zambia și Angola se vor alătura listei roșii.
Turiștii care s-au întors din aceste patru țări în ultimele 10 zile trebuie să se izoleze și să facă un test PCR, au precizat autoritățile.
UPDATE 8: Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Maroc au introdus diferite interdicții pentru călătorii din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Lesotho și Eswatini, potrivit AFP.
Egiptul a suspendat zborurile directe către și dinspre Africa de Sud.
Iranul a declarat că va interzice călătorii străini din șase țări, inclusiv Africa de Sud.
Zeci de persoane suspectate infectate în Olanda
UPDATE 7: Olanda va fi „efectiv închisă de la ora 17.00 la 5.00 dimineața”, potrivit declarațiilor premierului interimar Mark Rutte, care a anunțat noi restricții anti-COVID începând de duminică, 28 noiembrie.
Este probabil ca zeci de persoane să fi fost depistate pozitiv cu noua tulpină în rândul celor 600 de pasageri care au aterizat vineri pe aeroportul Schiphol din Olanda, din Africa de Sud.
UPDATE 6: India va relua zborurile internaționale programate începând cu data de 15 decembrie, cu un serviciu limitat către 14 națiuni, a anunțat Ministerul Aviației Civile.
Australia a confirmat că își va închide granițele pentru orice persoană care a fost în Africa de Sud și nu este cetățean australian. Cetățenii australieni, rezidenții și persoanele aflate în întreținerea lor care sosesc din aceste țări vor trebui să intre imediat în carantină supravegheată timp de 14 zile.
Brazilia își va închide frontierele pentru călătorii care sosesc din șase țări din Africa australă, a declarat șeful de cabinet al președintelui Jair Bolsonaro.
Guvernatorul New York - mutare de urgență în caz de dezastru COVID
UPDATE 5: Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a emis vineri o „declarație de urgență în caz de dezastru” COVID-19, citând creșterea ratelor de infecții și a numărului de spitalizări. Un ordin al guvernatorului a precizat că statul se confruntă cu o transmitere a COVID-19 „nemaiîntâlnită din aprilie 2020” și că numărul internărilor în spitale a crescut în ultima lună la peste 300 pe zi.
UPDATE 4: SUA și Canada au introdus noi restricții de călătorie ca răspuns la varianta Omicron.
De asemenea, membrii UE au convenit să restricționeze călătoriile din șapte țări africane. Primul caz european al variantei B.1.1.529 a fost identificat în Belgia.
Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor au declarat că, până în prezent, niciun caz de infectare cu tulpina Omicron detectată în Africa de Sud nu a fost identificat în Statele Unite.
Canada a introdus noi măsuri la frontieră și o „monitorizare riguroasă”, interzicând călătorii străini din șapte țări africane.
Bursele din SUA le-au urmat pe cele din Asia și Europa, scăzând puternic vineri, în urma îngrijorărilor legate de noua variantă SARS-COV-2.
Situația epidemiologică în statele europene
UPDATE 3: Marea Britanie a raportat alte 50.091 cazuri de boală COVID-19 și 160 de decese.
India a raportat cea mai mică creștere zilnică a numărului de cazuri de Covid din ultimele 541 de zile, potrivit datelor Ministerului Sănătății al Uniunii, actualizate sâmbătă. Creșterea într-o singură zi de 8.318 noi infecții Covid și 465 de decese a făcut ca numărul de cazuri active să scadă la 1.07.019 - cel mai mic înregistrat din martie 2020.
În Coreea de Sud, decesele cauzate de Covid au atins un nivel record, fiind așteptate noi restricții. Țara a raportat 4.068 de cazuri noi de Covid-19 și 52 de decese noi. Pacienții aflați în stare critică au atins un record istoric de 634, cu 17 mai mulți decât în ziua precedentă, potrivit Agenției coreene pentru controlul și prevenirea bolilor (KDCA).
Germania raportează un număr suplimentar de 67.125 de cazuri de Covid și 303 decese, potrivit datelor Institutului Robert Koch. Cei mai importanți oficiali din domeniul sănătății din Germania au evocat perspectiva unui blocaj național pe fondul creșterii rapide a numărului de cazuri de coronavirus și a creșterii dramatice a numărului de pacienți aflați la terapie intensivă.
în curs de actualizare
Primul caz de infectare cu Omicron din Cehia se investighează
UPDATE 2: Primul caz suspectat de varianta Omicron în Cehia este în curs de investigare. Primul ministru, Andrej Babiš, a declarat că suspecta de infectare este o femeie care a stat în Namibia, iar apoi s-a deplasat spre casă prin Africa de Sud și Dubai.
UPDATE 1: Centrele Europene pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) au clasificat Omicron, B.1.1.1.529, ca fiind o „variantă îngrijorătoare”, avertizând prezintă un risc „ridicat spre foarte ridicat”.
Știre inițială: Suspiciuni de infectare cu tulpina Omicron în Germania. Ministrul de stat german a avertizat că varianta „foarte probabil a ajuns deja” în Germania, deoarece mutații tipice variantei au fost detectate la un turist care se întorcea din Africa de Sud. Acesta a fost izolat la domiciliu.
Primul individ suspectat a fi infectat cu Omicron în Germania
Ar fi primul caz confirmat de Omicron în Germania, dacă rezultatele de la secvențiere vor indica acest lucru. Nu au fost oferite alte detalii despre pasager sau despre aeroportul pe care a sosit persoana infectată.
Aeroportul internațional din Frankfurt, cel mai aglomerat aeroport din Germania, este situat în landul Hesse. „Dacă v-ați întors din Africa de Sud în ultima săptămână, limitați-vă contactele și faceți-vă testele”, a avertizat ministrul Klose.
Crește numărul de pacienți tineri în spitalele din Africa de Sud
Numărul de cazuri confirmate de Omicron în Africa de Sud este încă relativ scăzut - 2.828 de noi cazuri confirmate înregistrate vineri. Viteza cu care se răspândește în rândul tinerilor din această țară a alarmat, însă, profesioniștii din domeniul sănătății, relatează Associated Press.
„Observăm o schimbare marcantă în profilul demografic al pacienților cu COVID-19”, a declarat Rudo Mathivha, șefa unității de Terapie Intensivă de la spitalul Baragwanath din Soweto, în cadrul unei conferințe de presă online.
„Tineri, cu vârste cuprinse între 20 și puțin peste 30 de ani, se prezintă cu o boală moderată până la severă, unii dintre ei având nevoie de îngrijire intensivă. Aproximativ 65% nu sunt vaccinați și majoritatea celorlalți sunt doar pe jumătate vaccinați. Sunt îngrijorată că, pe măsură ce numărul crește, unitățile de sănătate publică vor fi copleșite”, a mai precizat Mathivha.
90% dintre cazurile de infectare sunt cauzate de B.1.1.1.529
Ea a declarat că sunt necesare pregătiri urgente pentru a permite spitalelor publice să facă față unui potențial aflux mare de pacienți care au nevoie de îngrijire intensivă.
Testele de diagnosticare efectuate până în prezent indică faptul că varianta B.1.1.1.529 ar putea fi responsabilă pentru până la 90% din noile cazuri, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Africa de Sud.
Studiile timpurii arată că aceasta prezintă o rată de reproducere la nivelul 2, adică fiecare persoană infectată indică o probabilitate de a răspândi boala la alte două persoane.