Avertisment pentru milioane de oameni! Folosiți una dintre aceste parole sau coduri? Trebuie să le schimbați imediat

Avertisment pentru milioane de oameni! Folosiți una dintre aceste parole sau coduri? Trebuie să le schimbați imediatMinisterul Digitalizării a lansat platforma #nofake. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ziua Mondială a Parolei a fost un bun moment pentru noi toți să ne verificăm parolele și să ne facem conturile online mai sigure. Dacă folosiți aceleași parole vechi de când v-ați configurat pentru prima dată conturile online, acum ar putea fi o ocazie foarte bună să faceți câteva modificări simple care vă vor putea pune la adăpost de atacurile cibernetice care sunt tot mai dese în ultima perioadă.

Astăzi este Ziua Mondială a Parolei și, deși nu este cel mai interesant dintre evenimente, este un moment bun pentru noi toți să verificăm cât de ușor sunt codurile şi parolele noastre de spart. În ciuda avertismentelor nesfârșite din partea experților în securitate, se pare că milioane dintre noi continuă să facă erori foarte simple atunci când vine vorba de siguranța online, inclusiv notarea lucrurilor pe hârtie și utilizarea parolelor ușor de spart.

Codurile precum „123456”, „qwerty” și „parola1” rămân extrem de populare

Oamenii aleg aceste parole deoarece sunt ușor de reținut, dar asta îi face și o țintă pentru hoții cibernetici care îşi intensifică atacurile online.

O altă greșeală pe care o fac mulți dintre noi este folosirea unei parole care include informații personale, cum ar fi datele de naștere sau numele unui animal de companie, deoarece acest lucru poate facilita piratarea.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Uswitch, aproximativ 30% dintre noi fac exact asta și ar putea pune mulți în pericol.

TOP 10 cele mai proaste parole

Mai jos aveți o listă cu cele mai populare parole colectate de Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie și dacă utilizați oricare dintre acestea pentru conturile dvs., atunci este o idee bună să le schimbați imediat.

Foarte mulţi, poate şi din comoditate sau ignorarea faptului că se pot pune în pericol, preferă parole simple şi uşor de reţinut, printre acestea sunt: 1 - 123456; 2 - 123456789; 3 - qwerty; 4 - parola; 5 - 1111111[ 6 - 12345678; 7 - abc123; 8 - 1234567; 9 - parola1; 10 - 12345.

Experţii în spun că o parolă puternică vă ajută să mențineți în siguranță informațiile cu caracter personal, să vă protejați e-mailurile, fișierele și alt conținut, să împiedicați accesul altor persoane la contul dvs. Nu este bine să folosi o parolă care este foarte slabă, de exemplu, „parola123”; a mai fost folosită în contul dvs.; începe sau se termină cu un spațiu liber.

Sfaturi de top pentru a vă ajuta să fiți în siguranță online:

• Utilizați o combinație de caractere: a avea o parolă care este alcătuită din fraze simple sau din date semnificative pentru viața personală a utilizatorului este o practică foarte comună. Cu toate acestea, acest obicei slăbește serios o parolă, deoarece informații precum zilele de naștere pot fi găsite cu ușurință de către infractorii cibernetici. Utilizați întotdeauna o secvență aleatorie formată dintr-o combinație de numere, litere și simboluri diferite pentru fiecare platformă.

• O parolă diferită pentru toate: cu atât de multe aplicații și servicii care necesită acum detalii de conectare, este tentant să repeți aceeași parolă unică pentru toate, dar aceasta este o idee proastă. Așa cum nu avem aceeași cheie pentru a ne deschide casa, biroul sau mașina, nu ar trebui să folosim aceeași parolă, deoarece acest lucru facilitează „deschiderea” hackerilor întreaga noastră viață digitală. Dacă descoperiți că este dificil să le amintiți pe toate, puteți utiliza oricând ajutorul unui manager de parole pentru a vă ajuta să gestionați și să generați diferite coduri de acces robuste.

• Cu cât este mai lungă, cu atât mai puternică: este adevărat că cu cât o combinație este mai lungă, cu atât este mai greu de reținut. Dar este una dintre cele mai bune modalități de a păstra informațiile în siguranță, așa că asigurați-vă că utilizați cel puțin 8 cifre pentru a înăspri nivelul de securitate.

Zilnic infractorii cibernetici încearcă şi reușesc să fure parolele

• Faceți modificări regulate: schimbarea regulată a parolei poate părea o provocare aproape imposibilă. Cu toate acestea, acest lucru poate fi ușurat prin utilizarea aceluiași model de bază și prin adăugarea de combinații diferite de acolo. În acest fel, va fi mai ușor de reținut și mai ușor de schimbat în mod regulat.

• Autentificarea cu doi factori este cel mai bun prieten al dumneavoastră: deși luarea tuturor măsurilor de mai sus va îmbunătăți cu siguranță eficacitatea unei parole, este, de asemenea, esențială să implementați o autentificare cu doi factori.

„În fiecare zi, infractorii cibernetici încearcă să fure parolele a sute de utilizatori, utilizând tehnici precum e-mailurile de phishing pentru a le permite să încalce mii de servicii și să fure acreditări”, a declarat Deryck Mitchelson, Field CISO la Check Point.

„În timp ce metodele continuă să se schimbe, iar amenințările continuă să evolueze, există încă modalități prin care ne putem păstra datele protejate. Utilizând Ziua Mondială a Parolei, ca o oportunitate de a reevalua puterea parolelor noastre și de a consolida eforturile noastre de securitate cibernetică, indivizii pot descuraja infractorii cibernetici să aibă acces la informațiile și dispozitivele lor.”