Soarele intră în prezent în minimul solar – o perioadă de aproximativ 11 ani în timpul căreia va exista o activitate mai scăzută. Dar experţii care au analizat Soarele au dovezi că ar putea dura până în 2055.
Soarele parcurge cicluri de 11 ani, adică un minimum şi apoi un maximum solar
Într-un maximum solar, Soarele degajă mai multă căldură şi este plin de pete. Mai puţină căldură într-un minimum solar se datorează unei diminuări a undelor magnetice. Cu toate acestea, sunt ocazii când un minimum solar poate dura mai mult decât un ciclu normal. Exemplul cel mai celebru este minimul Maunder (Edward Walter Maunder, astronom englez 1851-1928), care a durat 7 decenii de perioadă glacială, început în 1645 şi până în 1715 când petele solare erau destul de rare.
În cursul acestei perioade, temperaturile au scăzut cu 1,3 grade Celsius la nivel mondial, scurtând anotimpurile fiind denumită “mini era glaciară”. Acum, oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că ne vom confrunta cu un nou minim solar prelungit.
Experţii cred că Soarele este acum în mijlocul unei perioade mai importante de diminuare a undelor electromagnetice, ceea ce va menţine un minimum solar mai lung. Aceştia au declarat în studiul publicat în revista Nature: Oscilaţiile de lungă durată recent descoperite în câmpul magnetic  solar indică faptul că activitatea solară se îndreaptă în următoarele decenii (2019-2055), către un mare minumum  similar celui al lui Maunder, titrează Expres.