Evenimentul Zilei > Politica > Senatorul PNL Iancu Caracota trage un SEMNAL DE ALARMĂ în ce privește TAXA PE LĂCOMIE: „Băncile vor retrage din România miliarde de euro”
Senatorul PNL Iancu Caracota trage un SEMNAL DE ALARMĂ în ce privește TAXA PE LĂCOMIE: „Băncile vor retrage din România miliarde de euro”

Senatorul PNL Iancu Caracota trage un SEMNAL DE ALARMĂ în ce privește TAXA PE LĂCOMIE: „Băncile vor retrage din România miliarde de euro”

Senatorul PNL, Iancu Caracota, a afirmat că ”taxa pe lăcomie” va determina băncile să-și micșoreze activele din România, cu scopul de a plăti cât ma puțin bani statului. Drept urmare, se vor retrafe miliarde de euro, se vor înstrăina imobile și se vor stopa investițiile. Iar toate aceste inițiative vor produce ”un dezastru” pentru România.

Senatorul a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare în care această ordonanță să fie respinsă. Acesta mai solicită discutarea de urgență a bugetului pentru anul 2019, conform new.ro.

„Deja băncile au dat un prim semnal Guvernului: îşi vor micșora drastic investițiile în piață internă românească, în urma introducerii taxei pe active. Acesta este un prim pas îngrijorător care premerge o decizie iminentă a băncilor în privința reducerii activelor bancare. Ce înseamnă asta? Băncile, pentru a diminua costurile pentru plata taxei, vor retrage din România miliarde de euro, vor înstrăina imobile, vor stopa investițiile, pentru a-şi scădea numărul activelor şi, prin urmare, vor minimiza cheltuielile pentru plata taxei”, a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, senatorul liberal Iancu Caracota.

Potrivit senatorului, ”artificiul băncilor este unul natural, pentru că fiecare investitor vrea să-şi protejeze câștigul, însă pentru economia românească, pentru bugetul naţional va fi un dezastru pentru că miliarde de euro vor pleca din România anual”.

”Lăcomia Guvernului a ajuns până la nivelul în care, potrivit analiștilor financiari, circa 70% din profitul băncilor va merge la bugetul de stat, în urma acestei taxe pe lăcomie. Însă acest procent va fi doar o iluzie a Guvernului, pentru că băncile îşi vor reduce activele, iar banii care se vor vărsa la bugetul de stat vor fi mult mai puţini decât estimările patrulaterului Dragnea- Vâlcov-Teodorovici-Dăncilă”, mai spune Caracota.

Senatorul solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului  pentru a putea respinge ”Ordonanța lăcomiei”. Această taxă ”blochează creditarea și alungă investitorii".

„Este nevoie ca Guvernul să se așeze la masa discuțiilor împreună cu reprezentanții băncilor, astfel încât să fie eliminată presiunea asupra economiei romanești.* De asemenea, Guvernul trebuie să trimită urgent, în
Parlament, Bugetul pentru 2019 pentru a înlătura o altă tensiune instalată în economie”, a mai spus senatorul.

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată de Guvern în 21 decembrie. Măsurile acesteia au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Pentru toţi consumatorii casnici, Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze şi la energie electrică pentru următorii trei ani,

„Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5-2 miliarde de lei", a spus atunci Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, adăugând că acest cost va fi însă suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

„Actul normativ conţine o serie de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor şi nivelul investițiilor, astfel încât să stimulăm creșterea economică sustenabilă şi inteligentă, prin punerea accentului asupra proiectelor cu beneficii pentru cetățeni. Guvernul corectează astfel unele practici din domeniul bancar şi sectorul energiei, în principal. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase şi comparând situația din România cu cea a altor state europene şi cu media europeană", a spus, la rândul său, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Acesta a mai spus că "un punct foarte important şi aşteptat este cel legat de introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populației şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%".