Avertisment înaintea Paştelui: Persoanele care au ținut post se expun la riscuri uriașe. Ce sunt obligate să respecte

Avertisment înaintea Paştelui: Persoanele care au ținut post se expun la riscuri uriașe. Ce sunt obligate să respecte Sursa foto: Iakov Filimonov | Dreamstime.com

Chiar dacă este o perioadă specială a anului, când membrii familiilor se reunesc pentru a servi masa de Paște împreună, nu trebuie să uităm de siguranța alimentară. Multe dintre mâncărurile tradiționale necesită o manipulare adecvată astfel încât să fie evitate probleme digestive. Nutriționistul Eduard Adamescu recomandă limitarea „avântului culinar al sărbătorilor” printr-o alimentație ponderată.

Masa de Paște. „Toată lumea poftește la mâncărurile românești tradiționale, însă trebuie să se limiteze la câte puțin din fiecare, puțin alcool și grăsimi”, a recomandat nutriționistul Eduard Adamescu, care activează la Cabinetul „Calea Moșilor” din București.

Masa de Paște. Riscurile la care se expun persoanele care au ținut post

Masa de Paște. Specialistul a atras atenția că cei mai expuși riscurilor de a dezvolta probleme digestive sunt consumatorii care au ținut post înainte de Paște. Aceștia nu trebuie să consume mâncăruri bogate în grăsimi astfel încât să evite o digestie îngreunată.

„Din ouă și carne în combinație cu alcool apar probleme digestive, pornind de la indigestie până la pancreatită acută”, a atras atenția nutriționistul Eduard Adamescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Masa de Paște. Ce trebuie să mâncăm la micul dejun, prânz și cină

La micul dejun, se recomandă a se consuma două ouă, o felie de drob şi una de cozonac. La prânz, specialiștii din domeniul nutriționist recomandă o ciorbă de miel, o friptură cu salată şi garnitură şi, ulterior, un desert. Mai târziu, se poate servi și un pahar de vin. Pentru masa de seară, nutriționiștii recomandă consumul unor alimente ușoare și neapărat renunțarea la dulciuri.

„Ciorba de miel e bună mai ales dacă e făcută cu borș, verdeață și nu e foarte grasă. Friptura de miel nu trebuie să aibă mai mult de 150 de grame porția. Eu recomand să fie consumată cu salată sau garnitură”, a explicat medicul Eduard Adamescu.

Masa de Paște. În atenția persoanelor bolnave cronic!

Deși carnea de miel este la ordinea zilei în această perioadă, specialiștii recomandă consumul unui produs de acest fel cât se poate de slab, fie preparat la grătar, fie la cuptor. Astfel, carnea de miel nu își va pierde calitățile nutritive.

„Evitați prăjelile, din cauza compuşilor toxici şi aportului caloric mare. Spre deosebire de carnea preparată la grătar, cea prăjită îşi păstrează o mare parte din grăsime, fiind un stimulent al secreţiei de suc gastric care provoacă arsuri sau dureri de stomac”, a recomandat nutriționistul Eduard Adamescu, adăugând că persoanele care sunt bolnave cronic trebuie să fie mai atente la ce consumă în această perioadă.

„Nu le este interzis să mănânce produse tradiţionale, însă nu trebuie depăşite limitele”, a conchis medicul Eduard Adamescu, potrivit doctorulzilei.ro.