Avertisment dur pentru şoferi! Te amendează pe loc cu 1.000 de lei. Ce este total interzis

Avertisment dur pentru şoferi! Te amendează pe loc cu 1.000 de lei. Ce este total interzis Sursa foto: Dreamstime.com

Șoferii riscă să fie puși în situația de a scoate din buzunar sume usturătoare de bani, dacă nu dețin și nu prezintă permisul auto agentului de poliție care efectuează controlul de rutină. Pe lângă faptul că, acum, comportamentul agresiv în trafic și alte gesturi ale șoferilor nu mai sunt tolerate, amenda pentru conducerea unui autovehicul fără deținerea carnetului de conducere poate urca până la peste 1.000 de lei, fără a ține cont de punctele de penalizare.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care conduc fără a deține asupra lor permisul auto. O dată la ceva timp, agenții de poliție efectuează controale de rutină pentru a verifica legalitatea actelor și a accesoriilor precum: trusa de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendiu.

Ce riscă șoferii care conduc fără să dețină permisul auto asupra lor

Codul Rutier stabilește că săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a contravenției referitoare la conducerea fără deținerea permisului auto atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

„a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la ce sumă se ridică amenzile pentru uitarea permisului

Codul Rutier stabilește că, în cadrul controalelor de rutină, constatarea de către agentul rutier a absenței permisului auto în cazul șoferului unei mașini constituie amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, adică implică acordarea de 6-8 puncte de penalizare și o sancțiune financiară care poate varia între 870 și 1.160 de lei.

„Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se mai arată în Codul Rutier.

Persoanele care au aceste boli nu vor mai putea conduce

În altă ordine de idei, Codul Rutier care a intrat în vigoare la începutul anului 2022 stabilește că persoanele care nu sunt declarate „admise” la controlul medical efectuat obligatoriu pentru a obține permisul de conducere, nu au dreptul să manevreze volanul unei mașini.

Carnetul de conducere se acordă, în primul rând, persoanelor care nu au probleme mentale. Dacă un șofer se află într-o astfel de situație, nu va putea obține permis, respectiv nu i se va reînnoi.

Există, de asemenea, o regulă care vizează și românii cu probleme de vedere. În cazul în care un șofer își pierde vederea pentru o perioadă temporară, acesta va putea să reintre în posesia carnetului de conducere după șase luni și doar în condițiile unei perioade de readaptare din punct de vedere oftalmologic.

Lista bolilor care conduc la suspendarea permisului

Iată, însă, lista integrală a bolilor în baza cărora șoferilor li se va suspenda permisul de conducere:

  • boli la nivelul aparatului respirator – cu excepția cazului în care medicul apreciază că poate emite aviz favorabil, aspect menționat în fișa medicală;
  • boli cardiace – stimulator cardiac sau antecedente de infarct miocardic, angina pectorală de repaus sau de emoție;
  • tulburări mentale;
  • boli de metabolism – diabet zaharat, afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului, apnee;
  • boli neurologice – epilepsie;
  • afecțiuni renale;
  • probleme cu alcoolul sau drogurile.