Avertisment crunt! Bate la ușă o nouă „epidemie”. Ele sunt persoanele cele mai vulnerabile

Sursă: Arhivă EVZ

Un nou dezastru planează asupra omenirii. Primele efecte deja le resimțim, sunt de părere oamenii de știință. Valul de victime care este în creștere țintește, din nou, vârstnicii. De data aceasta este vorba despre o afecțiune care influențează vederea, au transmis cercetătorii.

Populația se confruntă cu o „epidemie” de miopie, este avertismentul oamenilor de știință care au observat creșteri bruște ale apariției acestei afecțiuni la vârsta adultă, în rândul celor ce fac parte din generația Baby Boomers (persoane cu vârsta între 57 și 75 de ani).

O nouă „epidemie” în rândul generației Baby Boomers

Pe baza datelor colectate de la 107.442 de participanți la amplul program Biobank din Marea Britanie, persoanele născute la sfârșitul anilor 1960 prezintă cu 10% mai multe șanse să aibă miopie decât persoanele născute cu trei decenii mai devreme.

Cel mai mare salt a fost înregistrat la persoanele care au suferit modificări ale vederii mai târziu în viață, deși în rândul celor cu miopie apărută în copilărie, numărul de cazuri severe s-a dublat în aceeași perioadă.

Se crede că această afecțiune este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu, inclusiv de perioada de timp petrecută în fața ecranelor. Totuși, studiul prezintă dovezi că acestea sunt tendințe care pot fi schimbate cu ajutorul unor inițiative corecte de sănătate publică.

Persoanele născute în perioada 1955-1959 sunt cele mai vulnerabile

„Este acum o preocupare urgentă de sănătate publică la nivel internațional, declanșată de o „epidemie” emergentă de miopie, caracterizată de o prevalență crescută însoțită de o schimbare de distribuție la nivelul întregii populații către o vârstă mai tânără la debut și o severitate mai mare”, au explicat cercetătorii în lucrarea citată de Science Alert.

Cea mai înaintată generație acoperită de studiul Biobank a fost cea a persoanelor născute între 1939 și 1944. Aici, 12,6% au dezvoltat miopie în copilărie și 7,4% au prezentat această afecțiune mai târziu.

Pentru cea mai tânără generație, născută între 1965 și 1970, aceste cifre au crescut la 15,6%, respectiv la 13,6%.

În general, proporția celor care au miopie a crescut de la 20% la 29,2%, deși cele mai multe dintre cazurile suplimentare la adulți au fost ușoare. Cel mai mare procent, 30,9%, a fost înregistrat la cei născuți între 1955 și 1959, ceea ce indică o tendință îngrijorătoare.

Principalele motive ale dezvoltării miopiei

Cercetătorii sugerează mai multe motive pentru care a avut loc această evoluție: schimbări în alimentația dietelor din copilărie, utilizarea ecranelor digitale și schimbări în metodele de predare (mai multe teme pentru acasă și mai puțin timp petrecut în aer liber, de exemplu).

O creștere a numărului de persoane care rămân în educație după vârsta de 18 ani ar putea fi, de asemenea, un factor încurajator al trendului, potrivit cercetărilor. Această asociere între învățământul superior (mai mulți ani petrecuți citind, revizuind și susținând examene) și un risc mai mare de miopie a fost observată anterior în mai multe studii.

„A existat o schimbare în timp a proporției de copii care au optat să rămână în învățământul superior și în învățământul postliceal și, în paralel, schimbarea metodelor de predare, utilizarea pe scară largă a televizorului și, mai recent, utilizarea pe scară largă a dispozitivelor electronice cu ecran și extinderea acestor activități în timpul liber”, au notat cercetătorii.

Așa cum au arătat și alte studii din întreaga lume, miopia devine o problemă pentru tot mai multe persoane la o vârstă mai timpurie, în timp ce, în același timp, o proporție mai mare dintre persoanele care dezvoltă miopie raportează cazuri mai grave ale acestei afecțiuni oculare.