Averea celor mai bogați oameni din lume a crescut datorită pandemiei și a războiului. Câți bani dețin

Averea celor mai bogați oameni din lume a crescut datorită pandemiei și a războiului. Câți bani dețin Sursa foto: Dreamstime.com

Pandemia și războiul din Ucraina le-au adus sume uriașe în buzunar celor mai bogați oameni din lume, potrivit unui nou raport al Oxfam. Averea lor a crescut considerabil în ultimii doi ani.

În ultimii doi ani, cei mai bogaţi 1% dintre oameni au acumulat aproape două treimi din toate bogăţiile noi create în întreaga lume, se arată într-un nou raport al Oxfam. Averea lor a crescut datorită pandemiei și a războiului din Ucraina.

Un total de 42.000 de miliarde de dolari au fost create începând cu 2020, din care 26.000 de miliarde de dolari, sau 63%, sunt adunate de primii 1% dintre cei ultrabogaţi, potrivit raportului. Restul de 99% din populaţia globală a adunat doar 16.000 de miliarde de dolari din noua bogăţie. „Un miliardar a câştigat aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru fiecare dolar din noua bogăţie globală câştigată de o persoană aflată în ultimele 90 la sută”, se arată în raportul lansat la deschiderea Forumului Economic Mondial la Davos, Elveţia.

Omenirea se confruntă cu „policriza”

Raportul Oxfam a analizat date despre crearea de averi la nivel mondial de la Credit Suisse, precum şi cifre din Lista miliardarilor Forbes şi lista miliardarilor în timp real Forbes, pentru a evalua creșterile. Cu toate astea, Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International, a cerut majorarea taxelor pentru cei mai bogați oameni din lume, spunând că aceasta este o „precondiţie strategică pentru reducerea inegalităţii şi resuscitarea democraţiei”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Pfizer dă lovitura! Câștiguri năucitoare în 2022! Banii provin din vânzarea vaccinul anti-Covid și pilula Paxlovid

Sursa: Pixabay

„Taxarea corporaţiilor super-bogate şi mari este uşa de ieşire din crizele care se suprapun astăzi. Este timpul să demolăm mitul potrivit căruia reducerile de taxe pentru cei mai bogaţi au ca rezultat „curgerea” bogăţiei cumva către toţi ceilalţi”, a spus Bucher. Cu toate astea, cercetătorii, economiştii şi politicienii consideră că omenirea se confruntă cu „policriză” din cauza prețurilor uriașe la alimente, facturi, și a schimbărilor climatice. Și că schimbările aduse politicilor fiscale ar contribui la abordarea crizelor aflate în desfăşurare în întreaga lume. , potrivit News.

Amintim că cel mai bogat om din lume este Elon Musk, CEO-ul Tesla. Pe locul doi este Bernard Arnault, proprietarul celui mai mare conglomerat din industria luxului, iar pe locul trei se află Gautam Adani din India.