Avem fotbal de 32,4 milioane de euro

Avem fotbal de 32,4 milioane de euro

Cele 18 echipe din Liga I la fotbal pun la bătaie, laolaltă, 32,4 milioane de euro pentru ultima parte a campionatului 2007-2008. Steaua scoate din puşculiţă cei mai mulţi bani: 5,5 milioane de euro. UTA şi Poli Iaşi se situează la polul opus, cu 200.000 de euro.

Oaxiomă veche de când fotbalul spune că unei echipe îi este imposibil să obţină performanţ e importante fără investiţ ii zdravene. Banii trebuie puşi la bătaie pentru aducerea de jucători valoroşi, dar şi în alte scopuri. Formaţiile din Liga I care pregătesc cel mai disputat retur din istoria postdecembristă o fac cu ochii aţintiţi la vistierie.

Lupta în campionat se va purta, fără echivoc, şi la nivelul bugetelor aruncate în luptă pentru ultimele 15 etape. În funcţie de potenţialul fiecăreia, dar şi de obiectivul fixat, trupele noastre au anunţat deja bugetele pentru primăvară. Granzii sunt ademeniţi de perspectiva de a juca direct în grupele Ligii Campionilor (campioana) şi turul trei preliminar (vicecampioana), în timp ce „piticii“ campionatului fug cât pot de repede de retrogradare. FC Vaslui, prime de 75.000 €

EVZ a efectuat un sondaj printre conducătorii din prima divizie şi a aflat sumele pe care aceştia şi-au propus să le cheltuiască în ultima parte a campionatului. Banii vor fi folosiţi pentru aducerea de jucători, plata turneelor de pregătire, a salariilor şi a primelor de obiectiv, dar (lucru nerecunoscut) şi pentru „cumpărături“ mai puţin legale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declaraţiile oficialilor trebuie luate însă cu anumite rezerve. Unor patroni, tentaţia de a „umfla“ sumele nu le-a dat pace. Spre exemplu, Adrian Porumboiu se laudă la FC Vaslui cu un buget de cinci milioane de euro, la nivelul formaţiilor care se bat pentru titlu, motivând că are de dat prime de 75.000 de euro fiecărui jucător, în eventualitatea calificării moldovenilor în Cupa UEFA! Bistriţa trăieşte pe picior mic

Dintre formaţiile cu obiective mici, Gloria Bistriţa poate fi luată ca etalon. Fără aspiraţii, mereu în căutarea unui loc călduţ în clasament, bistriţenii au avut la dispoziţie, începând de astă- vară, un buget de numai 1,6 milioane de euro. „Din această sumă, mai avem doar 600.000 de euro pentru cheltuieli. Ne ajung, fiindcă n-am cumpărat jucători“, declară ardelenii, recent îmbogăţiţi cu 1,8 milioane de euro de pe urma cedării lui Laszlo Sepsi la Benfica Lisabona. Sărmanii de la UTA La Poli Iaşi, sărăcia e cruntă. Echipa trăieşte din mila autorităţilor locale. „Anul trecut am cheltuit 120.000 de euro şi mi s-a spus că a fost mult. Pentru retur ne-ar trebui măcar 200.000 de euro“, îşi plânge singur de milă antrenorul Ionuţ Popa. Într-o situaţie disperată se află şi UTA, grupare rămasă fără finanţare. În schimb, clubul are datorii: peste 1,7 milioane de euro! ILEGAL Gigi Becali şi-a pregătit buzunarul pentru „indirecte“ În bătălia pentru primele locuri, există grupări dispuse să investească oricât pentru a-şi împlini visul: Liga Campionilor, deoarece ştiu că-şi vor scoate „pârleala“. Promotoare a unui proiect curajos, CFR şochează prin sumele declarate: „Până la vară mai investim 10 milioane de euro în stadion. Am rezervat 4 milioane pentru echipă până la finalul sezonul. În acest campionat, cheltuielile totale vor depăşi 30 de milioane de euro“, ne-a declarat preşedintele Iuliu Mureşan.

Principalele urmăritoare ale CFR-ului - Rapid, Steaua şi Dinamo - se zbat să ţină ritmul. Cel mai câştigat a ieşit, ca de obicei, George Copos. Fostul vicepremier şi-a asigurat bugetul din vânzarea cu 3,7 milioane de euro a lui Ionuţ Mazilu la Dnepr. La polul opus se află Gigi Becali. Harnic la cumpărături, Becali a scos din buzunar suma de 3,3 milioane de euro pentru aducerea de jucători noi, iar în retur va „investi“ în „indirecte“ (practica este interzisă de regulamentele FRF). De altfel, stelistul a recunoscut public, fără nicio jenă faţă de instituţii, că, în retur, îi va „ataca“ pe adversari şi pe arbitri cu munţi de euro!