Evenimentul Zilei > Actualitate > AVC? Handicap fizic? Virusul ne lasă cu sechele groaznice. Simptome noi, dezvăluite de un renumit medic
AVC? Handicap fizic? Virusul ne lasă cu sechele groaznice. Simptome noi, dezvăluite de un renumit medic

AVC? Handicap fizic? Virusul ne lasă cu sechele groaznice. Simptome noi, dezvăluite de un renumit medic

Renumitul neurolog, prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, susține că infecția cu noul coronavirus poate provoca sechele grave la nivelul sistemului nervos.

El a spus că infecția cu Covid-19 afectează, în cadrul sistemului nervos, atât componenta motorie, cât și componenta cognitivă.

„Infecția cu Sars-Cov-2 reprezintă o mare provocare pentru întreaga comunitate medicală și științifică mondială. Ca neurolog, precizez că comunitățile noastre sțiințifice sunt deosebit de preocupate în a observa toate aceste fenomene care țin de afectarea sistemului nervos central și periferic.

La ultimul congres al Academiei Europene de Neurologie, de la sfârșitul lunii mai, am dedicat două ample sesiuni acestor manifestări neurologice, care la începutul epidemiei păreau neglijabile”, a anunțat medicul Dafin Mureșanu, la Antena3.

Deși la începutul pandemiei oamenii de știință au crezut că virusul nu afectează sistemul nervos, iată că acum ei au costatat contrariul.

„Astăzi, constatăm că atât sistemul nervos central și periferic suferă precoce, destul de devreme, iar șansa de a ne confrunta cu sechele este destul de mare(…)Problema sechelarității este o problemă deosebit de serioasă și cred că aceasta ar trebui să preocupe sistemul medical. Sechelele trebuie tratate cu foarte multă responsabilitate pentru că pot fi deosebit de grave și se recuperează destul de greu(…) Impactul cu coronavirus poate duce la patologii extrem de grave de tipul encefaciomelitelor acute diseminate, encefaliomelite acute de tip necrotico-hemoragic, manifestări de tip vascular”, a precizat Dafin Mureșanu.

Nu este clar care sunt formele de invazie și patogeneză ale coronavirusului, a mai spus profesorul. El afirmă că simptome precoce ale covid-19, precum cele legate de tulburările de miros și gust, sunt legate de sistemul nervos, potrivit antena3.ro.

Neurologul atrage atenția că, în formele severe de coronavirus, pot exista „evoluții de tip accident vacular cerebral până la cele encefalomielitice”.

Prof. univ. dr. Dafin Mureșanu este directorul Departamentului Neuroștiințe la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca și președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR).

Sursa: antena3.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.