Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vrea să înfiinţeze o societate de investiţii financiare de tip închis, a declarat ieri preşedintele instituţiei, Mircea Ursache.
El a spus că la nivelul guvernului se discută şi despre modificarea legislaţiei, tocmai pentru a permite statului să cumpere acţiuni la companiile care nu pot supravieţui crizei economice şi financiare. Noul şef al AVAS a dat ca exemplu SUA, unde bănci de renume au fost salvate de la faliment prin intrarea statului în acţionariat. Un alt obiectiv al preşedintelui Agenţiei constă în recuperarea, în instanţă, a unei sume fabuloase de peste 4.170 miliarde de lei (1.000 miliarde de euro), de circa şapte ori PIB-ul României estimat pe acest an. La această sumă se adaugă 14 milioane de euro şi 274 milioane de dolari.
Toate cele trei valori reprezintă sume posibil de recuperat de instituţie în urma litigiilor în care este implicată, şi anume peste 18.700 de procese. Din totalul de 4.177 de miliarde de lei, 90% reprezintă valoarea totală a creanţelor societăţilor aflate în insolvenţă, din care 2.512 miliarde lei reprezintă creanţe bancare, 948 de milioane lei fiscale şi 372 milioane lei comerciale, conform datelor AVAS.
Ursache a mai spus că instituţia va continua plăţile către păgubiţii FNI, în funcţie de veniturile încasate. Până în prezent, AVAS a plătit peste 240 milioane de lei, suma aferentă pentru aproape jumătate din cererile de restituire. Privatizările vor continua, dar instituţia nu va pune mare bază pe această activitate.