Dezbinarea opoziției din Ungaria creează un avantaj imens prentru actualul premier Viktor Orban.
FIDESZ depășește tot mai mult pragurile politicii tradiționale, în timp ce opoziţia încă mai luptă în cadrul legal existent formal. Acest lucru s-ar putea termina cu ușurință într-o ceartă a opoziției.
Termenul „sezonul castraveților” și-a pierdut acum sensul în politică, a declarat pentru ziarul ungar „Népszava” Attila Ágh, în contextul în care a fost întrebat despre ce ar trebui să facă opoziția cu mai puțin de un an înainte de alegerile locale și pentru Parlamentul European.
„Nu există vacanță de vară. Iar o dovadă în acest sens este şi discursul premierului Viktor Orbán de la Tusványos, care a stârnit valuri de reacţii nu numai aici, acasă, dar a provocat și un puternic ecou internațional. Dincolo de faptul că 'a tras o palmă românilor în mod grosolan şi prostesc', premierul a ţinut un discurs la Tusványos care era bine construit din punct de vedere logic, însă 'a fost plin de minciuni'”, a mai spus politologul.
El a adăugat: „Punctul de plecarea al lui Orbán a fost acela că de fapt totul este în ordine în Ungaria, şi a conturat viitorul pe baza acestui lucru. Opoziţia ar fi trebuit să demonstreze în mod obiectiv şi pe baza datelor că premierul a construit un sistem de minciuni”.
Letargia opoziției, avantaj pentru Orban
Mai multe partide de opoziţie au neglijat, pur şi simplu, discursul lui Viktor Orbán de la Tusványos. Coaliţia Democratică (DK), de exemplu, a recţionat doar cu un comunicat dintr-o propoziție: „Le dorim tuturor vreme plăcută de vară și distracție!”
Potrivit interpretării politologului Attila Ágh, DK parcă a transmis că „am plecat în vacanță, ne vedem la toamnă”. Totuși, niciunul dintre partidele de opoziție nu poate pleca în vacanță când premierul rostește „un discurs scandalos plin de minciuni”.
În timp ce FIDESZ depășește din ce în ce mai mult pragurile politicii tradiționale, potrivit lui Attila Ágh, partidele de opoziție încă încearcă să confrunte Guvernul în cadrul legal existent formal. Un exemplu bun în acest sens este sesiunea parlamentară extraordinară convocată în cazul aderării Suediei la NATO.
Attila Ágh nu susține că tehnicile tradiționale nu au dreptul să existe, dar astfel de metode nu pot stârni decât moderat interesul alegătorilor. Toată lumea știa dinainte că FIDESZ nu va fi prezentă nici acum (ca şi altă dată) la ședința extraordinară, care a avut loc la propunerea opoziției.
Dacă opoziţia vede ceea ce s-a întâmplat ca un succes şi consideră că a mobilizat opinia publică, atunci este foarte greşit, a afirmat politologul, care a menţionat: sunt multe subiecte care sunt neglijate de opoziţie şi de presa independentă de Guvern, care nu sunt tratate conform importanţei lor, a atras atenţia Attila Ágh, amintind, în acest sens, de Mathias Corvinus Collegium (MCC) care este apropiat de Guvern şi este dotat cu active uiraşe.
MCC a achiziţionat recent şi lanţul de librării Libri. Potrivit politologului, ar trebui observat, în sfârşit, că are loc un război cultural. O serie de librării vor fi distruse, vor fi cumpărate ieftin, cea mai mare parte a rețelei de librării din țară va cădea în mâinile FIDESZ. Același lucru se va întâmpla și cu librăriile, ceea ce s-a întâmplat deja în cazul tutungeriilor. După un timp, Guvernul va decide ce poate fi pus pe rafturile singurei librării din orașele mai mici.
Duplicitatea Jobbik
Între timp, preşedintele partidului Jobbik-Conservatorii, Márton Gyöngyösi, nu poate decide dacă partidul său aparține sau nu opoziției, odată spune aşa, altădată altfel, a mai precizat Attila Ágh. În opinia sa, declarații ciudate pot fi auzite și despre partidul Politica Poate Fi Altfel (LMP) de la copreşedintele său, Péter Ungár.
Cea mai mare responsabilitate revine celui mai puternic partid de opoziție, Coaliția Democratică, care trebuie să fie conștientă că nu poate învinge singură FIDESZ.
Opoziţia este „într-o mare întârziere”, a conchis politologul. El a precizat: „Alegerile precedente au arătat că partidele de opoziție „au amânat totul și nu au ajuns la niciun rezultat nici în ultimul moment”.
Se poate întâmpla că la începutul toamnei va deveni clar că negocierile în cadrul opoziției nici nu au început cu adevărat, ceea ce s-ar putea termina cu ușurință într-o altercație spectaculoasă. Potrivit lui Attila Ágh, „războiul ar trebui oprit”: dacă partidele de opoziție nu ajung la un acord în jurul lunii septembrie-octombrie şi nu vor reuşi să formeze o echipă comună de coordonare, în 2024 nu vor avea nicio șansă reală nici la alegerile locale şi nici la alegerile pentru Parlamentul European”.
(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR)