Avalanșă de scumpiri în 2023. Produsele pentru care sigur vom plăti mai mult de la 1 ianuarie

Avalanșă de scumpiri în 2023. Produsele pentru care sigur vom plăti mai mult de la 1 ianuarie Sursa foto: Arhiva EVZ

Noul an vine cu o avalanșă de scumpiri care va adânci sărăcia românilor râmași fără bani după Sărbătorile de iarnă. Pe lângă taxe şi impozite, vom asista la scumpirea mai multor produse, nu neapărat alimentare, deoarece sunt modificări fiscale importante, atât pentru firme, cât și pentru populație.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2023 mai multe alimente se vor scumpi, iar în topul produselor ale căror prețuri urmează să fie majorate se află băuturile, mai exact berea fără alcool, cidrul sau sucurile. Și prețul pâinii ar urma să fie majorat din ianuarie. Proiectul pentru anul viitor prevede ca TVA-ul să crească de la 9% la 19%, ceea ce se va reflecta și în creșterea prețurilor.

Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie, Ce înseamnă această creştere

De la 2.550 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei brut. Asta înseamnă și o creștere a salariului net, de la 1.524 de lei, cât este acum, la 1.898 de lei în 2023.  De asemenea, în domeniul construcțiilor, salariul minim crește la 4.000 de lei. Conform datelor comunicate de ministerul Muncii.

Peste 2 milioane de angajați din România, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, vor beneficia de majorări. Dar această creştere a salariului minim brut va determina o nouă explozie a prețurilor contribuind la creşterea inflaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băuturile carbogazoase, mai scumpe de la 1 ianuarie

Băuturile cu zahăr sau berea fără alcool vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie, pentru că acestea vor fi scoase din categoria celor cu TVA redus. TVA-ul pentru aceste produse crește de la 9 la 19%, ceea ce se va transfera și în prețul pe care îl plătim pentru ele. La fel se întâmplă și în cazul serviciilor de restaurant și cazare hotelieră. TVA-ul crește în cazul lor de la 5% la 9%.

Cei care vor câștiga premii din jocuri de noroc vor fi taxați suplimentar de la anul. Legea este deja trimisă către președinte la promulgare. Taxa crește progresiv până la 40% în cazul câștigurilor mai mari.

Schimbări importante sunt și pentru persoanele juridice, adică pentru PFA-uri și firme

De exemplu, condițiile pentru ca o firmă să fie microîntreprindere vor fi mult mai restrictive. Cifra de afaceri anuală se reduce de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Și se introduce condiția ca o microîntreprindere să aibă minim un salariat.

În schimb, sunt şi vești bune sunt pentru cei ce doresc să-și cumpere o locuinţă, prin programul prima casă. Este prevăzută o scădere a taxei pe valoarea adăugată, doar dacă valoarea casei este mai mică sau egală cu 120.000 de euro. În schimb, dacă valoarea locuinței depășește acest prag, trebuie luat în calcul taxa pe valoarea adăugată de 19%, scrie RTV