Avalanşa cererilor salariale sufocă guvernul Tăriceanu

Avalanşa cererilor salariale sufocă guvernul Tăriceanu

Inspiraţi de cadrele didactice, ceilalţi bugetari ameninţă cu greva dacă nu vor obţine şi ei o mărire de salariu.

Noiembrie se anunţă bogat în proteste sindicale. Funcţionarii publici şi angajaţii din sistemul sanitar aşteaptă negocierile din prima parte a lunii pentru a-şi pune în aplicare ameninţările, în timp ce „forţa rapidă de intervenţie“ a celor patru sindicate din Educaţie a şi declanşat de ieri strângerea de semnături pentru demiterea guvernului. Chiar dacă preşedintele Băsescu a promulgat legea prin care angajaţii din învăţământ vor avea salarii cu 50% mai mari, profesorii cer în continuare demisia guvernului.

Doctorii şi asistentele, în linia întâi

Data de 3 noiembrie este decisivă pentru angajaţii din Sănătate, pentru că atunci sunt programate discuţiile dintre sindicatul Sanitas şi ministrul Eugen Nicolăescu. Încurajate de succesul la preşedinte al profesorilor, cadrele medicale sunt decise să crească „pulsul“ solicitărilor sindicale în următoarele zece zile. „Dacă Băsescu a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor, şi noi vom menţine tonusul de protest. Aşteptăm oferta ministrului Eugen Nicolăescu din 3 noiembrie“, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu. Medicii şi asistentele au decis să organizeze un miting în Capitală pe 4 noiembrie şi să intre în grevă generală pe 20 noiembrie, dacă li se refuză oferta de majorare salarială promisă de ministrul de resort până pe data de 3 noiembrie. Sindicaliştii din Sănătate cer creşterea salariilor cu 50-60%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Meticuloşi, funcţionarii publici au anunţat că vor respecta cu stricteţe calendarul acţiunilor de protest deja anunţate, în cazul în care nu primesc o creştere salarială egală cu cea a cadrelor didactice. Pe 13 noiembrie este anunţată greva generală, în caz de refuz guvernamental. „Băsescu a luat o decizie bună în cazul profesorilor, mai ales că acum este o decizie comună a parlamentului şi preşedinţ iei. În momentul de faţă trebuie să vedem ce facem şi cu administraţia, vom ţine presiunea pe guvern“, a precizat Vasile Marica, preşedintele Federaţiei sindicale a funcţionarilor publici SED LEX. Procentajul de mărire salarială solicitat de angajaţii din administraţie este tot de 50%.

Chiar şi în condiţiile ameninţărilor cu protestele, executivul este decis să conteste creşterile salariale solicitate de bugetari. Ieri, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a precizat că „guvernul nu va pune în pericol economia ţării pentru rezolvarea de moment a unor probleme“, apreciind că, dacă majorările salariale vor escalada, în perioada următoare, efectele asupra economiei şi implicit asupra celor care au primit mai mulţi bani vor fi dezastruoase.