Autoritățile iraniene au declarat că au fotografiile cu asasinii omului de ştiinţă în domeniul nuclear

Autoritățile iraniene au declarat că sunt deja în posesia unor fotografii cu presupuşii asasini implicați în uciderea omului de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh.

Autoritățile iraniene au identificat asasinii care ar fi fost implicați în uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh, un om de știință despre care se crede că a condus programul nuclear al Iranului.
Mohsen Fakhrizadeh a fost general de brigadă în cadrul Corpului de Garda Revoluționară Islamică (IRGC), forța paramilitară de elită a Iranului. El a fost acuzat de Statele Unite și Israel că a condus programul de armament nuclear al Republicii Islamice, a cărui existență neagă puternic Teheranul.
Mohamed Ahwaze (cunoscut și sub numele de Mohamed Majed), un iranian de origine britanică, a postat pe Twitter fotografii cu patru bărbați, despre care se presupune că ar fi fost implicate în asasinarea lui Fakhrizadeh.
Potrivit ntelnews, Ahwaze a spus că oficialii iranieni distribuiau deja fotografiile celor patru bărbați în diferite hoteluri și restaurante din Iran și cereau informații despre presupușii vinovați. Cu câteva ore înainte de tweet-ul lui Ahwaze, un raport al agenției de știri FARS din Iran susținea că Ministerul de Informații al țării a confirmat identitatea asasinilor și că detaliile vor fi în curând publicate publicului.

Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat vineri în apropiere de Teheran. Eminentul om de ştiinţă a decedat la spital

Expertul iranian a fost grav rănit în cursul unui atac armat asupra maşinii cu care se deplasa, în cursul căruia s-a produs o explozie şi au fost trase mai multe focuri de armă. În timpul confruntării cu atacatorii, mai mulţi membri ai echipei de securitate care îi asigura protecţia au fost răniţi în atac, se afirmă în declaraţia Ministerului Apărării iranian, care califică atacul drept un unul terorist.

Numele lui Fakhrizadeh, care potrivit serviciilor de informaţii occidentale a supervizat programul nuclear iranian, este menţionat în rezoluţiile ONU cu privire la sancţiuni din cauza activităţii sale în presupusa dezvoltare a armelor nucleare iraniene.

El era numit de unii diplomaţi occidentali drept tatăl bombei iraniene, suspectându-se că superviza programul secret iranian de fabricare a bombei atomice, care a fost întrerupt în 2003. Iranul a negat timp îndelungat că ar încerca să se doteze cu bombă nucleară, insistând că programul său nuclear urmăreşte exclusiv scopuri paşnice.

În trecut, Teheranul acuzase Mossadul, agenţia de informaţii a Israelului, că ar fi la originea asasinatelor, comise cu bombe plasate sub vehiculele oamenilor de ştiinţă sau prin atacuri cu arme de foc.

Pentru a împiedica dotarea Iranului cu bomba atomică, un acord internaţional a fost semnat în iulie 2015 între Iran şi şase mari puteri occidentale pentru a limita programul nuclear iranian. Acest acord, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, este foarte şubrezit, după ce SUA s-au retras în 2018 şi au reinstituit sancţiunile împotriva Iranului, informează Agerpres.