Avertisment post-pandemie. Autoritățile europene se așteaptă la o criză socială

Avertisment post-pandemie. Autoritățile europene se așteaptă la o criză socialăSursa foto: Arhiva EvZ

Autoritățile europene lansează un avertisment pentru perioada post-pandemie, anunțând că se așteaptă la o criză socială.

Autoritățile din Uniunea Europeană lansează un avertisment pentru perioada post-pandemie. După criza sanitară statele s-ar putea confrunta cu noi probleme.

Pandemia de coronavirus ar putea fi urmată de o criză socială. Avertismentul vine din partea comisarului Uniunii Europene (UE) pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Comisarul european a atenționat asupra unei potențiale crize sociale care va urma după pandemia de coronavirus, informează dpa.

Potrivit spuselor oficialului european, chiar dacă șomajul nu a crescut dramatic, până acum, perspectivele nu sunt bune. Situația este gravă mai ales pentru tineri, a subliniat Nicolas Schmit. Comisarul Uniunii Europene a acordat un interviu pentru agenţia de presă germană în care a vorbit despre aceste probleme.

În acest context, Nicolas Scmit a atras atenția că este nevoie de politici care să ofere o plasă de siguranță cetățenilor defavorizați. Autoritățile din statele Uniunii Europene trebuie să se asigure că nu vom aluneca într-o nouă criză socială, după pandemie, a adăugat el.

 Autoritățile europene se așteaptă la o criză socială

Comisarul european Nicolas Schmit urmează să prezinte un plan de acţiune pentru o Europă socială, alături de vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Acesta se bazează pe realitățile actuale și pe informațiile obținute din statele blocului comunitar.

Planul propus de comisarul european urmărește să se asigure că aşa-zisul Pilon european al drepturilor sociale este pus în aplicare în Europa. Pilonul a fost lansat de Comisia Europeană în anul 2017.

Această inițiativă caută să ofere noi drepturi și să îmbunătățească regulile sociale existente pe teritoriul UE. Programul servește drept îndreptar pentru a ajunge la condiţii de lucru şi de trai mai bune pe teritoriul blocului comunitar. Inițiativa prevede numeroase principii privind standarde minime comune.

Măsurile propuse se referă la acordarea unor salarii echitabile, la asistenţă în eventualitatea intrării în şomaj, asistenţă medicală sau asistenţă pe termen lung. Nicolas Schmit atrage atenția că problemele de natură socială sunt deosebit de importante și trebuie rezolvate.