Autoritățile din România își îndreaptă fața către persoanele cu handicap. Marius Budăi a anunțat înființarea unei noi instituții

Autoritățile din România își îndreaptă fața către persoanele cu handicap. Marius Budăi a anunțat înființarea unei noi instituții Persoane cu dizabilități. Sursa: Pixabay

Marius Budăi a anunțat faptul că o nouă instituție va fi înființată în România. În ședința de miercuri, Guvernul a adoptat organizarea, funcționarea și atribuțiile Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Cele 870.000 de persoane cu dizabilități din România vor avea o instituție care să se ocupe de promovarea și apărarea drepturilor lor. Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre, organizarea, funcționarea și atribuțiile Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD). Această instituție va funcționa ca organ de specialitate al administrației publice centrale și va fi în subordinea Ministerului Muncii.

„Cele peste 870.000 de persoane cu dizabilități din România aveau nevoie de existența unei autorități care să le promoveze și apere drepturile și unde să se poată adresa atunci când întâmpină dificultăți de orice fel!”, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi într-o postare pe contul său de Facebook.

Actul normativ adoptat miercuri în ședința de Guvern prezintă cadrul necesar pentru funcționarea ANPDPD, instituția care se va ocupa de apărarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. De asemenea, noua autoritate înființată se va ocupa și de elaborarea politicilor și strategiilor și urmărirea aplicării reglementărilor din acest domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un comunicat transmis de Ministerul Muncii prezintă modul în care va funcționa instituția nou înființată. Vorbim despre un număr de 62 de posturi, exclusiv demnitarii. Conducerea va fi asigurată de un președinte și un vicepreședinte, în spatele cărora va fi un secretar general.

În comunicat se menționează faptul că, în cadrul ANPDPD funcționează Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Această comisie se va ocupa de activitatea de coordonare metodică și monitorizare a activității de evaluare. De asemenea, încadrarea în grad și tipul de handicap va intra tot în responsabilitatea comisiei.

Prin OUG 121/2021 din 25 noiembrie 2021, Guvernul a stabilit reorganizarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, prin desprinderea unei părți de patrimoniu corespunzătoare activităților și personalului din domeniul protecției și promovării persoanelor cu dizabilități și transmiterea acesteia către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, înființată prin același act normativ.

Guvernul a venit și în ajutorul IMM-urilor

În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a adoptat o serie de măsuri care să ajute mediul de afaceri din România. Premierul Nicolae Ciucă a declarat înainte de ședință faptul că se vor discuta mai multe teme, printre care și stimularea economică.

„În şedinţa de astăzi, vom adopta o serie de decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri din România. Astfel, respectând prevederile programului de guvernare prin care ne-am asumat ca obiectiv stimularea economică, susţinerea investiţiilor strategice în infrastructură, în sănătate, în educaţie, inovare şi digitalizare, precum şi reducerea decalajelor faţă de ţările dezvoltate, economiile dezvoltate din Europa de vest, vom accesa instrumentele financiare şi granturile pentru sectoarele afectate şi vom implementa scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi şi garanţii pentru credite”, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul reuniunii.