Autoritățile din Bulgaria confirmă arestarea rețelei de spionaj care lucra pentru GRU

Autoritățile din Bulgaria confirmă arestarea rețelei de spionaj care lucra pentru GRU

Autoritățile din Bulgaria au confirmat informațiile apărute săptămâna trecută în presă. Cel puțin șase membri ai unei rețele de spionaj care lucrau pentru guvernul Rusiei au fost arestați în capitala Sofia.

Autoritățile din Bulgaria au confirmat informațiile apărute săptămâna trecută în presă, care au afirmat că cel puțin șase membri ai unei rețele de spionaj care lucrau pentru guvernul Rusiei au fost arestați în capitala Sofia. Știrile despre arestări au fost raportate pentru prima dată de Televiziunea Națională Bulgară, sau BNT, joi seara, 18 martie.

Raiduri simultane ale serviciului de contrainformații al Bulgariei

Citând "surse guvernamentale", BNT a declarat că "mai mulți" cetățeni bulgari au fost arestați în raiduri simultane ale serviciului de contrainformații al țării. Vineri, 19 martie, guvernul bulgar a confirmat raportul BNT, declarând că șase cetățeni bulgari au fost acuzați de spionaj în numele Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, cunoscută sub numele de GRU.

GRU este cea mai importantă agenție de informații militare din Rusia. Potrivit surselor, cei șase presupuși spioni au dezvăluit Moscovei secrete despre afacerile militare bulgare, precum și informații despre Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Uniunea Europeană (UE). Bulgaria, fost aliat al Uniunii Sovietice, a aderat la NATO în 2004 și UE în 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele rapoarte sugerează scurgeri de informații despre personalul de informații al Statelor Unite ale Americii în Bulgaria

Unele rapoarte susțin că presupușii spioni au dat de asemenea informații rușilor despre prezența și operațiunile personalului de informații al Statelor Unite în Bulgaria. Printre agențiile americane de informații care se presupune că au fost afectate de aceste dezvăluiri se numără Agenția Centrală de Informații și Agenția Națională de Securitate. Statele Unite ale Americii nu au comentat oficial aceste rapoarte.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a scris pe Twitter că "Bulgaria este un prieten, un aliat NATO și un partener", adăugând că Washingtonul "urmărește cu atenție ancheta bulgară asupra unei presupuse acțiuni de spionaj rusești".

Șeful presupusei scheme de spionaj ar fi un înalt oficial în rezervă din Ministerul Bulgar al Apărării

Potrivit surselor, șeful presupusei scheme de spionaj este un înalt oficial în rezervă din Ministerul Bulgar al Apărării, care ar fi fost recrutat de GRU și a primit instruire în comerțul clandestin de la manipulanții săi ruși. Un alt membru este un ofițer militar în rezervă de contrainformații, care în prezent servește în calitate de contrainformații în parlamentul bulgar.

Alți trei membri ai cercului de spioni sunt ofițeri activi sau pensionați în forțele armate bulgare. Potrivit raportului BNT, soția șefului inelului de spionaj, care este cetățean atât al Bulgariei, cât și al Rusiei, a acționat ca curier pentru inelul de spionaj. Ea ar fi efectuat vizite regulate la ambasada Rusiei din Sofia, unde a livrat secrete furate în schimbul plăților în numerar.

Biroul Procurorului de Stat bulgar a publicat vineri o înregistrare video de 20 de minute, care conține înregistrări audio interceptate ale presupuselor conversații dintre membrii grupului de spionaj și supraveghetorii lor ruși. Videoclipul conține, de asemenea, imagini filmate pe ascuns ale presupuselor întâlniri dintre membrii inelului de spionaj și supraveghetorii lor ruși în locuri publice. Unele imagini arată schimbul de documente cu plăți în numerar între active și manipulanți.