Autoritatea Palestiniană: Israelul vrea frontiere "imposibile" pentru noi. Ierusalimul iese din discuţie

Autoritatea Palestiniană: Israelul vrea frontiere "imposibile" pentru noi. Ierusalimul iese din discuţie

Israelul a prezentat o propunere legată de trasarea frontierelor unui viitor stat palestinian "imposibil" de acceptat, a declarat astăzi un oficial palestinian, referindu-se la recentele discuţii "exploratorii" israeliano-palestiniene desfăşurate la Amman, scrie France Presse.

Conform responsabilului palestinian, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, delegaţia israeliană a expus verbal o serie de principii referitoare la problema teritorială, la convorbirile de la 25 ianuarie, organizate la Amman sub egida Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (ONU, UE, Rusia, SUA).

Israelul susţine că delimitarea frontierelor ar trebui să includă controversata barieră de securitate israeliană în Cisiordania, ceea ce i-ar permite statului evreu să deţină controlul asupra întregului Ierusalim.

"Ne-au spus că Ierusalimul este în afara discuţiei şi că un mare număr de colonişti (israelieni) trebuie să rămână în Cisiordania. Au expus frontiere imposibil de acceptat", a subliniat oficialitatea palestiniană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa eternă şi indivizibilă, iar palestinienii intenţionează să instaleze capitala viitorului lor stat independent în zona estică arabă a oraşului, cucerită de statul evreu în 1967.

"Nu au specificat zidul (bariera de securitate), însă detaliile furnizate de ei pot fi interpretate că vor lua în considerare (construcţia) drept frontieră", a explicat sursa citată. La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat astăzi, în ședința de guvern, că tratativele din capitala iordaniană au eșuat pentru că palestinienii „au refuzat pur și simplu să discute despre nevoile noastre de securitate”. „Semnalele nu sunt îmbucurătoare”, a conchis șeful executivului israelian, subliniind că speră ca palestinienii „să se trezească la realitate astfel încât să trecem la negocieri concrete”.

În octombrie anul trecut, Cvartetul le-a cerut părţilor să-şi prezinte în decurs de trei luni poziţia privind trasarea frontierelor şi aranjamentele de securitate.Au fost organizate cinci "întâlniri exploratorii" în Iordania, în perspectiva relansării dialogului de pace direct israeliano-palestinian, îngheţat în septembrie 2010.