Autocarul jurnaliştilor români, atacat de un protestatar chinez la Shanghai

Autocarul jurnaliştilor români, atacat de un protestatar chinez la Shanghai

Autocarul în care se aflau 12 jurnalişti romani a fost atacat pe un bulevard din Shanghai, cu mai puţin de două ore înainte de deschiderea oficială a Expoziţiei Mondiale Shanghai 2010.

Incidentul a avut loc la aproximativ 200 de metri de centrul media, în faţa unui magazin Li Dong Conveninence Center. Atacatorul, un bărbat în vârstă de aproximativ 30-35 de ani, se afla pe trotuar şi avea în mână un pachet învelit în hârtie de ziar. A aşteptat până când în autocar au urcat toţi jurnaliştii, moment în care a desfăcut pachetul. Înăuntru se afla o cărămidă învelită într-o bucată de pânză pe care scria ceva. A aruncat cu putere cu cărămidă într-o fereastră a autocarului, apoi a încercat să desfăşoare pancarda. N-a apucat însă, fiind pus la pământ de doi membri ai forţelor de ordine, apoi a fos dus pe sus după nişte uşi cu grilaj de la parterul unui bloc aflat în spatele magazinului. Niciunul din cei aproximativ 10 membri ai forţelor de ordine care s-au adunat imediat nu a comentat în vreun fel incidentul. Unul dintre ei a spus doar că ar fi vorba despre un bărbat cu probleme psihice, dar n-a vrut să spună ce se va întâmpla cu el. Nici trecătorii care s-au pomenit pe acolo n-a scos un cuvânt. Priveau doar, în tăcere.

În plus, poliţiştii au confiscat pancarda protestatarului, fără să spună ce conţinea acela mesaj. Rapiditatea cu care au acţionat forţele de ordine se explică prin faptul că oraşul este împânzit de soldaţi, poliţişti şi alţi oameni, bărbaţi şi femei, îmbrăcaţi în uniforme. Oficial, este vorba despre 20.000 de membri ai forţelor de ordine. În realitate, este vorba de mult mai mulţi. Expoziţia mondială Shanghai 2010 reprezintă un efort uriaş din partea chinezilor. Oficial, s-au alocat 5-6 miliarde de dolari. Neoficial, însă, se vehiculează suma de 58 de miliarde de euro. Miza e uriaşă. Oficialităţile din Shanghai, care sunt principalul contribuitor la bugetul expoziţiei, vor să îşi ia "revanşa" faţă de Beijing, care a organizat olimpiada de acum 2 ani, şi să-şi exprime intenţia de a deveni unul dintre cele mai importante oraşe din lume. Autorităţile chineze vor, de asemenea, să-şi demonstreze evoluţia tehnologică şi economică. Pavilionul României nu va fi păstrat  Cu câteva ore înainte de deschiderea oficială a expoziției, orașul Shanghai (cu cei 20 de milioane de locuitori ai săi) era unul din cale afară de liniștit. O explicație posibilă: cei 20.000 de oameni din forțele de ordine, a căror grijă e să nu se întâmple nimic neprevăzut. Din câte am aflat, cea mai deranjantă problemă ar putea fi protestele unor dizidenți chinezi și ale celor care au avut de suferit în urma amenajării sitului. Oficialii chinezi spun că zona pe care se află expoziția a fost una mlăștinoasă, transformată acum în ceea ce se va dovedi un boom imobiliar după închiderea expoziției. Acesta e motivul pentru care, probabil, pavilionul României va fi demolat după data de 31 octombrie, în ciuda insistențelor părții române, care și-ar fi dorit să păstreze clădirea (care a costat 2,4 milioane de euro, prețul incluzând însă și demolarea) pentru a o folosi ca un foarte bine plasat centru pentru schimburi economice și culturale bilaterale. Planul autorităților pare însă acela de a valorifica mai bine terenul respectiv – un metru pătrat de teren aici, pe malurile râului Huangpu, între podurile Lupu și Nupu, poate ajunge la 10.000 dolari americani, zice-se.

Ne puteți urmări și pe Google News