Aurora boreală continuă să ofere un spectacol uluitor, după furtuna solară istorică. Foto
- Antonia Hendrik
- 12 mai 2024, 11:18
Aurora boreală continuă să ofere un spectacol uluitor pentru a doua noapte. Furtuna geomagnetică „extremă” a atins Pământul vineri, a declarat Centrul de Predicție Meteorologică al NOAA , după ce a emis o avertizare cu privire la potențialul unui impact sever. Alerta cu privire la furtuna geomagnetică în curs de desfășurare a fost ridicată la nivelul 5 din 5, sau „extremă”, fiind prima furtună de nivel G5 din 2003. Mai mult, NOAA a avertizat cu privire la posibilele perturbări ale comunicațiilor în weekend.
Oameni din întreaga lume au putut vedea cum se aprinde aurora boreală, ca urmare a unei furtuni solare descrisă ca fiind „istorică” şi care se aşteaptă să continue şi duminică. Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule de la Soare, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ.
Aurora boreală continuă să ofere un spectacol uluitor, după furtuna solară istorică
Furtuna geomagnetică este cauzată de „un grup mare de pete solare a produs mai multe erupții solare moderate până la puternice”. Pata solară are un diametru de aproximativ 16 ori mai mare decât cel al Pământului. Furtuna solară a declanșa, de asemenea, lumini neobișnuit în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Acest eveniment rar a permis oamenilor din multe ţări să observe superbele aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar fotografiile cu luminile albastre, portocalii şi roz au inundat reţelele de socializare.
Aurora boreală. Sursa foto: twitter.com.
„Am sentimentul că am avut o noapte istorică în Franţa (...) A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii", a scris Éric Lagadec, astrofizician la Observatorul de pe Coasta de Azur, pe reţeaua de socializare X. Şi „din moment ce sunt întrebat: da, există şanse de auroră din nou în această seară. Găsiţi locuri bune, departe de lumini, cu o vedere clară spre nord!”.
Astronautul francez Thomas Pesquet a scris: „Nu este sigur că fenomenul se va repeta în această seară, este mult mai greu de prezis decât vremea. Dar nu strică să stai cu ochii pe cer pentru orice eventualitate”.
Aurora boreală. Sursa foto: twitter.com.
O avertizare de furtună de nivel 4 sau mai mare a fost emisă pentru duminică
Potrivit Centrului de prognoză meteo spaţială (SWPC) al NOAA, aurora boreală ar putea fi din nou vizibilă pe o mare parte a Statelor Unite în noaptea de sâmbătă spre duminică.
O avertizare de furtună de nivel 4 sau mai mare a fost emisă pentru duminică, iar condiţii de nivel 3 sunt posibile până luni, potrivit SWPC, care a descris episodul ca fiind istoric. În timp ce autorităţile erau îngrijorate de posibilul impact asupra reţelelor de electricitate şi de comunicaţii, nu pare să se fi observat deocamdată nicio perturbare majoră.
Potrivit SWPC, au fost raportate doar rapoarte preliminare privind nereguli în reţeaua electrică şi degradarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă, a GPS-ului şi posibil a navigaţiei prin satelit.
Aurora boreală. Sursa foto: twitter.com.
Elon Musk a anuțat că sateliții lui „până acum rezistă”
Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink are mii de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat pe X că au fost „sub o mare presiune, dar până acum rezistă”.
În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia Aviaţiei Civile americane (FAA) a declarat vineri că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”, dar a sfătuit companiile aeriene şi piloţii să anticipeze orice perturbare, întrucât furtunile geomagnetice pot perturba instrumentele de navigaţie.
Aurora boreală. Sursa foto: twitter.com.
Aurora boreală s-a putut vedea până în sud, în Bahamas
În Statele Unite, aurora boreală a fost vizibilă în cea mai mare parte a ţării în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acestea au putut fi văzute până în sud, în Bahamas, potrivit NASA.
Furtunile solare puternice pot împinge aurora la latitudini mai sudice, a explicat agenţia spaţială. Soarele este în prezent aproape de vârful său de activitate, un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani. Erupţiile solare numite ejecţii de masă coronală, care pot avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge pe Pământ, sunt la originea evenimentului actual, creând aurore atunci când intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului.
Aurora boreală. Sursa foto: twitter.com.
Ultima furtună geomagnetică de nivel 5 observată a avut loc în octombrie 2003, episod supranumit „furtunile de Halloween”. Cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859, potrivit NASA. Cunoscută şi sub numele de evenimentul Carrington, aceasta a perturbat grav comunicaţiile telegrafice, informează news.ro.