Aurescu, susținere necondiționată pentru ONU. Cel mai important moment pentru România

Aurescu, susținere necondiționată pentru ONU. Cel mai important moment pentru România

De Ziua ONU, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România susține continuarea procesului de reformă a Organizației Națiunilor Unite.

România susține continuarea procesului de reformă a Organizației Națiunilor Unite astfel încât cooperarea multilaterală să devină mai adecvată provocărilor lumii contemporane, afirmă ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, de Ziua ONU.

Data de 24 octombrie, momentul ratificării în 1945 a Cartei ONU de către țări precum China, Uniunea Sovieatică, Franța sau Statele Unite este cunoscută și sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Organizației Naţiunilor Unite. În mesajul ministrului de externe se subliniază faptul că 2020 marchează o dublă aniversare: 75 de ani de la crearea ONU şi 65 de la aderarea României la această organizație.

Comunitatea internaţională a putut constata în această perioadă că problemele globale au nevoie de soluţii coordonate, fundamentate pe un sistem solid de principii democratice și pe respectul pentru dreptul internaţional, susţine Bogdan Aurescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mesaj este subliniată importanța Curții Internaționale de Justiție ca instrument în ceea ce privește creșterea impactului justiției internaționale la nivelul comunității.

Un reper pentru România rămâne Hotărârea din 2009 privind delimitarea maritimă în Marea Neagră, prin care ţării noastre i-au revenit 9.700 km de platou continental și zone economice exclusive, adică aproape 80% din zona aflată în dispută cu Ucraina. Bogdan Aurescu a fost de altfel cel care a semnat sesizarea în calitate de agent al Româiei la Curtea Internaţională în 2004, după nu mai puţin de 34 de runde de negocieri cu Ucraina.

24 octombrie - Ziua internaţională a dezvoltării informaţionale (ONU)

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) sărbătoreşte în fiecare an, la 24 octombrie, Ziua mondială a dezvoltării informaţionale ("International Day of Information Development"). Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1972, prin Rezoluţia 3038 (XXVII), pentru a sublinia rolul central al dezvoltării în activitatea organizaţiei, potrivit www.un.org.

Adunarea Generală ONU a stabilit celebrarea Zilei internaţionale pentru dezvoltarea informaţională la aceeaşi dată cu sărbătorirea Zilei Naţiunilor Unite.

Ţările membre ale Naţiunilor Unite organizează anual diverse acţiuni pentru a informa populaţia asupra problemelor pe care le implică o dezvoltare sustenabilă şi pentru conştientizarea faptului că o cooperare la nivel mondial poate contribui la rezolvarea acestora.

În ultimii ani, marcarea acestei zile s-a concentrat asupra rolului tehnologiilor informaţionale moderne, cum ar fi internetul şi telefonia mobilă, considerându-se că acestea pot avea un rol pozitiv în găsirea de soluţii la probleme cu care se confruntă procesul de dezvoltare al societăţii.