AUR ar putea deveni noua dreaptă românească. Calcule înaintea alegerilor cruciale

AUR ar putea deveni noua dreaptă românească. Calcule înaintea alegerilor crucialeSondaj cu partidele în 2021. Sursa Foto- CURS

AUR are o creștere spectaculoasă în ultimii trei ani, de 9,1% în alegerile din 2020 la 20% în prezent Cât va avea dacă se va uni cu SOS România?

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este partidul care a înregistrat cea mai mare creștere în ultimii trei ani.  Efectele pandemiei și războiului din Ucraina asupra economiei României l-au propulsat pe locul 2.

AUR, noua dreaptă românească?

AUR are șansa de a deveni un partid reprezentativ al dreptei românești, fiind la mare luptă cu PNL.

După cum sugerează sondajul CURS,  AUR a intrat în Parlamentul României cu un procent de 9,1%.

Potrivit altor sondaje, dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri, AUR ar obține 19-20%. Partidul SOS România are 5%. Împreună, ar obține aproximativ 25%.

George Simion, liderul AUR - Sursa Foto Facebook

PNL e pe locul 3 și nu are șanse de a mai guverna fără PSD

Din cauza guvernării din ultimii trei ani și schimbării a trei premieri și președinți de partid consecutivi, imaginea liberalismului a avut de suferit. Mulți alegători liberali sunt dezamăgiți de prestația lui Klaus Iohannis ca președinte în cel de-al doilea mandat.

Ludovic Orban a gestionat pandemia în 2020, Florin Cîțu s-a preocupat, fără succes, de atingerea obiectivului de vaccinare a majorității populației și revenirea economică, iar Nicolae Ciucă a sancționat Federația Rusă și a livrat ajutoare Ucrainei.

Pentru majoritatea românilor naționaliști și conservatori, aceste măsuri au fost considerate „nepopulare”. Din această cauză, PNL a pierdut 6% în ultimii trei ani la popularitate, iar acum are 19%. În 2020, liberalii aveau 25,4% intenție de vot.

Nicolae Ciucă, liderul PNL. Sursa Foto - Facebook

PSD este fruntaș

PSD avea 29,1% susținere în 2019, când Marcel Ciolacu a devenit liderul partidului după arestarea lui Liviu Dragnea.

În octombrie 2021, PSD avea 39% popularitate și s-a stabilizat în prezent la 31%. Împreună cu PNL, PSD ar putea forma un bloc parlamentar de aproximativ 50%.

Schimbarea conducerii partidului și reorientarea spre globalizare și social-democrație după model europeană au îmbunătățit imaginea partidului, care în anii lui Victor Ponta și ai lui Liviu Dragnea, era un partid social conservator cu tendințe naționaliste și chiar eurosceptice.

Marcel Ciolacu, liderul PSD - Facebook

USR nu are șanse de a mai guverna tura următoare fără partener de coaliție

USR obținuse 22% la europarlamentare și 15% la prezidențiale în 2019.  Potrivit Știripesurse, a intrat în Parlament cu 15,6% în 2020 și a putut negocia formarea unui guvern de coaliție cu PNL și UDMR.

Dar neînțelegerile cu premierul Florin Cîțu a dus la destrămarea coaliției când toți miniștrii USR au ieșit de la guvernare, la nouă luni după preluarea mandatelor. La scurt timp, Dan Barna și Dacian Cioloș s-au certat. Cel din urmă și-a creat propriul partid,REPER, cu șanse minuscule de a intra în Parlament.

USR, cu 9% intenție de vot și condus de Cătălin Drulă, s-a aliat recent cu PMP, dar și cu Forța Dreptei înființată de Ludovic Orban, punând bazele Alianței Dreapta Unită. Împreună, ar putea obține aproximativ 15-20%, alcătuind un bloc liberal ce s-ar putea opune majorității PSD-PNL (50%), dar și lui AUR (20%).

Cătălin Drulă, Facebook

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News