AUR avertizează: „România, în pragul unei apocalipse financiare”

AUR avertizează: „România, în pragul unei apocalipse financiare”

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a lansat acuzații dure la adresa actualei guvernări, afirmând că România se îndreaptă spre o criză financiară de proporții istorice. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a criticat deficitul bugetar imens, creșterea datoriei publice și incapacitatea autorităților de a gestiona economia națională.

Deficit bugetar record și datorii istorice

Lulea a subliniat că deficitul bugetar al României va ajunge la 150 de miliarde de lei până la finalul anului, cel mai mare din istoria țării. „Această gaură bugetară uriașă, ignorată anul trecut, trebuie acoperită prin împrumuturi interne și externe, ceea ce a dus la o datorie publică de aproape 200 de miliarde de euro. Aceasta este cea mai mare datorie din istoria României”, a declarat liderul AUR.

El a acuzat guvernarea că minte cetățenii în legătură cu creșterea investițiilor: „Doar 10% din buget se alocă pentru investiții, iar proiectele sunt supraevaluate. Vorbim mai degrabă despre o delapidare a bugetului de stat”.

Scăderea ratingului de țară și pierderea încrederii

Prim-vicepreședintele AUR a adus în discuție raportul Fitch Ratings, care a coborât perspectiva de rating a României la negativ.

„Guvernarea actuală este catalogată de specialiști drept cea mai catastrofală din ultimii 10 ani. Ne împrumutăm la dobânzi de peste 7%, de 2-4 ori mai mari decât cele practicate în alte state europene, precum Franța sau Germania”, a adăugat Lulea.

AUR spune că firmele românești sunt în pragul falimentului

Liderul AUR a afirmat că aproximativ 100.000 de firme din România riscă să se închidă în 2024, reprezentând 10% din total.

„Taxele ridicate, birocrația excesivă și creditele scumpe îi sufocă pe antreprenorii români. Mai mult, produsele importate, susținute prin subvenții în alte state, sunt mult mai competitive decât cele autohtone”, a explicat Lulea.

Acuzații de „trădare de țară”

O altă acuzație gravă adusă de Marius Lulea a vizat posibila vânzare a eON Distribuție către o companie din Ungaria, pe care o consideră o decizie împotriva intereselor naționale. „Ungaria nu are resurse proprii, le ia din Rusia lui Putin. Cine preia de fapt eON Distribuție? Orban sau Putin? Este o întrebare legitimă, iar SRI ar trebui să ofere clarificări”, a declarat el.

Centrul de Relații cu Clienții al E.ON. din Pașcani, într-o nouă locație | INFO Iasi

E.ON

AUR cere schimbarea imediată

În final, Lulea a susținut că președintele Klaus Iohannis nu mai este legitim după 21 decembrie și că Parlamentul ar trebui să acționeze în acest sens. „România are nevoie de o guvernare responsabilă, care să evite colapsul economic și să apere interesele naționale”, a concluzionat liderul AUR.

Ne puteți urmări și pe Google News