Editura Evenimentul si Capital

Efectul „10 august”. PSD vrea să schimbe Legea adunărilor publice

Autor: | | 1 Comentarii | 1277 Vizualizari

Comisia de Apărare din Senat a reușit, ieri, după două tentative eșuate, să audieze personajele, considerate cheie, în escaladarea violențelor la protestul din 10 august. Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, maiorul Laurenţiu Cazan, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la miting, însoţit de colonelul Ionuţ-Cătălin Sindilie, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române şi ministrul Carmen Dan au răspuns, timp de câteva ore, întrebărilor senatorilor.

Ședința a început la ora 9.30, cu audierea prefectului, într-o atmosferă destul de tensionată. În 4 septembrie s-a mai încercat audierea acestora, dar atunci s-a renunțat, cu mult scandal, din cauza lipsei de procedură. Prima încercare de audiere a fost în 27 august, dar atunci nu a fost cvorum. De fiecare dată, Speranța Cliseru a fost prezentă și a făcut declarații care au generat discuții aprinse.

Conducerea Comisiei de apărare din Senat a fost preluată de la PNL (Marcel Vela) de către PSD. Acum preşedintele comisiei este senatorul Liviu Brăiloiu.

Neimplicarea în jocurile politice

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru (foto), a cerut în comisie, în debutul audierilor, reactualizarea de urgență a Legii adunărilor publice. Legea nu mai corespunde la situațiile din prezent, spunea Cliseru, pentru că „o singură notificare către primar nu poate să țină loc de autorizarea unui manifestații publice”.

Jandarmeria a dat ordin de a evacuare a manifestanților la protestul Diasporei din 10 august. Prefectul Capitalei a aprobat doar ordinul dat de Jandarmerie, a detaliat Cliseru în fața parlamentarilor. „Am răspuns solicitării de a semna, nu a încercat cineva să mă convingă. Nu am participat şi nu voi participa niciodată la niciun fel de jocuri politice”, a precizat Speranţa Cliseru.

● Potrivit prefectului, Jandarmeria funcționează în baza legii acestei instituţii şi pe 10 august a acţionat în conformitate cu prevederile ei. Restabilirea ordinii publice și intervenția în forță a jandarmilor nu pot fi separate, de aceea, solicitarea către Prefect pentru aprobarea ordinului de intervenție a fost făcută de cel care avea misiunea să asigure menținerea ordinii publice în Piața Victoriei: șeful Jandarmeriei București, maiorul Laurețiu Cazan, a mai spus Cliseru.

Despre ora la care a semnat ordinul de intervenție în forță a jandarmilor nu a mai dat detalii. Președintele Comisiei de Apărare din Senat a încercat să îndepărteze discuția de acest subiect pe motiv că aceste detalii semănă mai mult cu o anchetă, iar scopul reunirii de ieri era de a fi aduse clarificări la modul general. Oricum, Cliseru a declarat încă din 27 august că ora la care a semnat ea documentul a fost după miezul nopții.

● Nu a fost invitată la ședințele operative ale Jandarmeriei, în ziua protestului, dar a convocat organele responsabile de două ori și a făcut tot ceea ce trebuia să facă în calitate de prefect, a declarat ea.

Legea a fost respectată ad-literam

Șeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la mitingul din 10 august, maiorul Laurenţiu Cazan a spus că la aprobarea ordinului de intervenție a fost respectată legea ad-literam şi că va demonstra acest fapt în cadrul cercetărilor aflate în curs. La rândul său, colonelul IonuţCătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, a acuzat că protestul din 10 august a fost ilegal, subliniind că persoanele care se află cu steaguri în spaţiul ocupat permanent din centrul Pieţei Victoria încalcă legea.

Cine este mama NATURALA a lui Victor Dancila, fiul infiat de premierul Romaniei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI