Au înflorit partidele-pocnitori

Au înflorit partidele-pocnitori

În Registrul Partidelor sunt înscrise aproape 200 de formațiuni. În conștiința publică au intrat doar câteva, în special partidele tradiționale sau cele noi, cu oameni vechi, care și-au câștigat rapid notorietatea, în special prin marketingul rumorii. În Europa a explodat un curent naționalist care are mare succes la public. Liderii politici români, abili, s-au adaptat „modei” și dintr-o dată fi ecare declară că și-ar da viața pentru țară, că s-ar pune în fața „tancurilor sovietice” sau ar opri expansiunea multinaționalelor din vest.

În acest peisaj pestriț, al partidelor din trei oameni și al celor cu structuri solide în teritoriu, s-au ivit câteva care au notorietate prin lideri și vectori de imagine sau prin ideologie. Acestea ar fi partidele exotice, care pot încurca socotelile formațiunilor mari și pot emite pretenții înainte de un tur decisiv. Sau, pot fi partide boeme, care încurcă.

Degrevați de orice ideologie

Una dintre aceste forma țiuni este Forța Națională, care are în deputatul Remus Borza (fost ALDE) o portavoce puternică, chiar dacă este simplu membru. Forța Națională a fost înființată în 2016 de europarlamentarul Lau ren țiu Rebega. Acesta a apropiat par tidul periculos de mult de Marine Le Pene, președinta formațiunii de extremă dreapta Frontul Național din Franța. Rebega a trecut la formațiunea condusă de Victor Ponta, Pro România, și a lăsat partidul de izbeliște. A fost recuperat în 28 februarie și Borza face toate eforturile să-l resusciteze. „Nu mai avem nicio treabă cu Le Pen, partidul este degrevat de orice ideologie. Noi vrem să formăm un curent, lansăm 100 de măsuri pentru România pe care le poate aplica oricine se crede în stare”, a declarat, ieri, Remus Borza pentru Evenimentul zilei. Acesta a fost extrem de sincer în ceea ce privește șansele pe care le are formațiunea. „Suntem un partid atipic și știu că nu avem nicio șansă. Dar mai știu că nu avem în spate securiști vechi sau noi, că nu primim finanțări dubioase. Măsurile pe care le propunem noi pentru sănătatea economiei românești le poate implementa oricine”, a afirmat politicianul. Remus Borza a adăugat că nu și-a făcut un partid-jucărie pentru a candida. „Eu nu voi mai candida pentru nicio demnitate sau funcţie publică. Mă voi limita, în următorii 2 ani, să creez un curent şi o mişcare care să pună în centrul ei nevoia de reformă şi schimbare, mă voi limita să promovez în spaţiul public oameni mai buni decât mine. Forţa Naţională nu este un proiect personal, este un proiect colectiv, este un proiect de ţară, un proiect identitar pentru acei români care cred în nevoia de reformă, politică, normalitate şi civilizaţie.”, a conchis deputatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta este un mare admirator al președintelui american Donald Trump. Expresia „Make America Great Again” a fost tradusă de Borza în Haideţi să aducem România pe primul loc, ca slogan al formațiunii.

Cataramă candidează la Cotroceni

Unul dintre cei mai vechi membri ai PNL, Viorel Cataramă, s-a războit anul trecut cu conducerea partidului. În cele din urmă, deși a câștigat competiția cu Ludovic Orban, s-a retras și a înființat partidul Dreapta Liberală. Și politicianul s-a bazat pe notorietatea sa, dar și pe apariții și declarații dure. Programul politic conține măsuri drastice în ton cu principiile unui capitalism extrem: cine muncește, să aibă, cine nu muncește, să moară de foame. Cataramă propune anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă, anularea tuturor pensiilor speciale ale politicienilor și persoanelor din aparatul administrativ (prin impozitarea lor cu 95%) și reformarea din temelie a sistemului asigurărilor medicale de sănătate.

 

În ceea ce privește economia, Dreapta Liberală propune încurajarea producției și a serviciilor autohtone, stimularea exporturilor (inclusiv printr-o politică de curs adecvată) și descurajarea importurilor. De asemenea, Cataramă vorbește despre implicarea mediului de afaceri în sectorul public, inclusiv prin promovarea oamenilor de afaceri în funcții publice.

Viorel Cataramă este candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale și DL va participa și la europarlamentare. În ceea ce privește poziționarea lui la referendumul pentru familie, la care nu a participat, Cataramă a declarat,ieri, pentru EVZ, că promovează următoarea idee: până la 18 ani tinerii să nu fie îndoctrinați în niciun fel, iar după majorat să opteze pentru ceea ce vor ei.

 

Ultraprogresiștii de la Demos

În iunie 2018 a fost înregistrat Partidul Democrației și Solidarității – Demos, brațul politic și electoral al platformei cu același nume care a devenit activă în 2015. Și Demos vrea să schimbe felul prin care se face politică „construind curat, pe baze voluntare, cu resurse modeste dar transparente”. Claudiu Crăciun (foto) este portdrapelul partidului și un personaj cunoscut ca urmare a protestelor care au avut loc în România. Crăciun este adeptul ideii că schimbarea vine din stradă.