Au fost găsite tone de aur pe o epavă. Cui îi aparțin bogățiile

Au fost găsite tone de aur pe o epavă. Cui îi aparțin bogățiile Lingouri de aur Sursa foto: pexels.com

Noi artefacte au fost descoperite pe galionul spaniol din secolul al XVIII-lea, numit „Sfântul Graal al epavelor", în largul coastei Columbiei.  Nava San José aparținea Marinei Spaniole și a fost scufundată de britanici în 1708. Se îndrepta spre Cartagena, un oraș-port din Columbia, încărcată cu tone de monede de aur și argint.

Epava a fost descoperită într-o locație secretă în 2015. Prima explorare robotică a început abia în mai 2024. Se estimează că aceasta conține comori în valoare de până la 16 miliarde de lire sterline. Cercetătorii au declarat că ultimele descoperiri reprezintă „un set de dovezi arheologice fără precedent”.

Nava, a cărei proprietate este încă disputată, transporta una dintre cele mai mari cantități de valori pierdute vreodată pe mare, inclusiv cufere cu smaralde și aproximativ 200 de tone de monede de aur. La acel moment, vasul transporta încărcătura prețioasă pentru regele Spaniei, pentru a ajuta la finanțarea războiului său împotriva britanicilor.

S-au găsit tone de aur

Aproape 600 de membri ai echipajului s-au scufundat odată cu nava în Marea Caraibelor. Nava de cercetare științifică marină „Simon Bolivar” este folosită pentru proiectul de explorare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rezultatele acestei explorări au dezvăluit un set de dovezi arheologice fără precedent. Acestea ne-au extins considerabil cunoștințele,”,  au spus instituțiile responsabile de explorarea epavei într-un comunicat.

Alhena Caicedo, directorul Institutului Columbian de Antropologie și Istorie, a declarat că au fost descoperite „o serie de materiale noi pe care nu le-am mai văzut înainte”.

„Printre altele, bucăți de lemn sau părți din carena navei, cel puțin resturi care indică prezența lemnului, și urme ale unor posibile ancore. Alte obiecte găsite includ cuie, sticle, borcane și materiale diferite precum sticla și ceramica.”, a spus ea.

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a făcut din recuperarea epavei o prioritate înainte de încheierea mandatului său în 2026. Există însă o dezbatere în desfășurare privind dreptul de proprietate asupra comorii.

Spania susține că San José este o „navă de stat”, deoarece aparținea marinei spaniole când a fost scufundată, iar conținutul său este protejat sub o convenție ONU la care Columbia nu este parte.

Indigenii Qhara Qhara din Bolivia susțin că bogățiile au fost furate de la ei.

Compania americană de salvare Sea Search Armada a dat în judecată Columbia la Curtea Permanentă de Arbitraj a ONU. Compania a cerut 7,8 miliarde de lire sterline, susținând că a descoperit nava pentru prima dată cu mai bine de 40 de ani în urmă, potrivit BBC.