Au eșuat în sport, dar au făcut cariere în politică, muzică și literatură. Putin, Obama, Camus sau Pavarotti au renunțat la marile pasiuni
- Nicolae Comănescu
- 2 aprilie 2023, 10:01
Trecutul comun al multor oameni importanți din politică, muzică, literatură sau religie este legat de sport. Au visat să devină celebri în arene, au eșuat, dar au strălucit în alte domenii. Vladimir Putin, liderul de fier de la Kremlin, a fost atras de sporturile de contact.
La vârsta de 14 ani, Vladimir Putin a început să practice sambo, un derivat al artelor marțiale, întâlnit în fosta Uniune Sovietică. Este vorba despre tehnica autoapărării fără arme.
Ulterior, liderul de la Kremlin s-a dedicat judo-ului și a reușit să exceleze. A obținut centura neagră la vârsta majoratului și s-a impus în mai multe concursuri de profil, organizate în URSS. A ținut aproape de acest sport și după ce s-a consacrat în politică, și a participat la mai multe competiții demonstrative. De asemenea, președintele Rusiei mai joacă și hochei, cu prietenii, de câte ori are ocazia.
Barack Obama, fostul președinte al SUA, este un mare fan al baschetului. A practicat acest sport în liceu și a sperat să ajungă în NBA.
Obama a crescut cu generația de baschetbaliști ce l-a avut ca lider pe marele Kareem Abdul-Jabbar. În 2012, în ziua alegerilor pentru desemnarea liderului de la „Casa Albă”, Barack a revenit la vechea pasiune și s-a relaxat aruncând cu mingea la panou.
Scriitorul Albert Camus nu-și permitea să alerge
Albert Camus, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru literatură – 1957 – a îndrăgit fotbalul. Născut în Algeria, Camus bătea mingea de dimineața până seara. Fiind foarte sărac, nu-și permitea luxul de a alerga prea mult, pentru a nu toci singura pereche de încălțări. Așa că s-a oferit să intre în poartă, deși voia să marcheze goluri, ca atacant. S-a spus despre el că putea ajunge un mare goalkeeper, dar la 17 ani s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a abandonat sportul.
Pavarotti a apărat la Modena
Regretatul tenor italian Luciano Pavarotti și-a început copilăria pe terenul de fotbal. „Regele Do-urilor înalte”, așa cum a fost denumit, mai târziu, Pavarotti, a jucat pe postul de portar la Modena. Însă, visul său de a deveni jucător profesionist s-a spulberat odată cu insistențele mamei sale de a agăța ghetele-n cui pentru a se îndrepta către școală.
După mulți ani, copilul care a renunțat la fotbal a fost răsplătit, în cele din urmă, de această disciplină, devenind faimos în muzică, după ce a transformat aria „Nessun Dorma”, în imnul Cupei Mondiale din 1990, desfășurată în Italia. În 2007, Luciano Pavarotti a pierdut lupta cu cancerul la pancreas și a decedat, la vârsta de 71 de ani.
Accidentarea l-a îndreptat către muzică
Spaniolul Julio Iglesias a fost, în tinerețe, portarul de drept al juniorilor de la Real Madrid. Visul său de a ajunge în echipa mare a grupării madrilene s-a spulberat în luna septembrie a anului 1963, atunci când Julio a suferit un grav accident de mașină și, timp de doi ani, nu a mai putut merge. Pauza forțată i-a blocat definitiv cariera fotbalistică și l-a transformat doar într-un mare fan al „Sportului Rege”. Pentru a evita depresia după accident, o asistentă din spitalul în care era internat pentru recuperare, i-a dăruit o chitară. Scopul era ca Iglesias să-și țină mintea ocupată și să-și miște mâinile. Astfel, Julio Iglesias a devenit cântărețul care a vândut cele mai multe albume din istorie și este considerat un „galactic” al muzicii.
Papa Ioan, mare iubitor al sportului
Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele său Karol Jozef Wojtyla, a fost cel mai iubit Suveran Pontif din istorie. Înainte să fie numit Papă, polonezul a apărat pentru echipa orașului său natal, Wadowice. Perioada de studenție pe care a petrecut-o la Universitatea din Cracovia nu l-a împiedicat pe tânărul Karol să continue să apară pe terenul de fotbal.
A fost numit Papă din 1978 și până în 2005, iar tot acel timp nu a renunțat niciodată la interesul pentru „Sportul Rege”. În 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a binecuvântat pe portarul englez Shay Given (pe atunci la Manchester City), în ziua în care acesta s-a însurat. A trecut în neființă pe data de 2 aprilie 2005, în Duminica Milostivirii Divine și a fost beatificat de Papa Benedict XVI (susținător al echipei Bayern Munchen) pe 1 mai 2011, iar pe 27 aprilie 2014 a fost trecut în rândul sfinţilor de către actualul Papă, Francisc.