Au apărut trufandalele. Urzici la preț de vită Kobe

Au apărut trufandalele. Urzici la preț de vită Kobe

A început postul Paștelui și, cu această ocazie, micii producători autohtoni de legume au adus primele trufandale în piețe. Dorind să urmăm îndemnurile: să mâncăm sănătos și să sprijinim produsele agricole românești, am dat o raită prin Piața Matache pentru a vedea care sunt noutățile acestei primăveri

Ora prânzului, mai puțin de jumătate din tarabele din Piața Matache, una din cele mai ieftine din Bucureşti, erau ocupate, iar veșnicele precupețe erau dispărute. Dar ne-am liniștit când ne-a fost șoptit la ureche că „e ANAF-ul în piață”, așa că doar cei care aveau certificate de mici producători mai rămăseseră să-și vândă produsele.

Prețul unui kilogram de urzici este de 35 lei. Și cum orice gospodină știe că un kilogram nu este suficient pentru a găti o mâncare trebuind cel puțin două – trei kilograme pentru a prepara o olicică de urzici, deja costul devine absurd. Prețul de vânzare a unei bucăți de carne pentru friptură, de vită Kobe, cea mai scumpă din lume, începe de la 75 lei. Dacă optăm pentru vita argentiniană, o altă vedetă a gastronomiei universale, putem cumpăra chiar jumătate de kilogram în aceiași bani cât am da pe un kilogram de urzici.

L-am întrebat pe producător de ce sunt atât de scumpe? Răspunsul a fost sec: „Dacă nu aveți bani, nu luați!”

Scumpirile, cauzate de majorarea prețului lemnelor

Majoritatea micilor producători au solarii încălzite cu sobe. Suprafețele cultivate cu răsaduri sunt de 10 mp, 20 mp, rar de 30 mp, în care au douătrei surse de căldură pe lemne. În 2015, prețul kg de lemn de foc a fost de 2,5 lei, anul trecut, acesta a crescut la 3 lei/kg. Perioada de creștere a plantelor este de circa trei săptămâni, timp în care, în funcție de temperatura exterioară, se consumă circa 20-25 kilograme de lemne.

„E muncă grea maică, pentru doi lei, îmi spune tanti Sica, din Gherăiești – Roman, dacă nu ai un bărbat lângă tine nu faci față. Legumele de solar trebuie udate cu grijă, trebuie menținută temperatura constantă, nici prea cald, dar nici prea rece, asta-i treaba bărbatului, să ude, să care lemne.... Dacă nu ești primul în piață, până începe Postul, nu mai vinzi în câștig. Io am dat 260 lei pe transport, 140 lei pe dormit șapte nopți, la o gazdă, 150 lei chiria la tarabă pe o săptămână, ce am investit în răsad, ce am cheltuit cu solaru’, îmi ies cam 35 – 37 lei pe zi profit și 70 lei sâmbăta și duminica”.

Tradiția de a veni să vinzi la oraș, în piață, moare încet

Majoritatea vânzătorilor sunt trecuți de 50 de ani, munciți și gârboviți, înfofoliți și rebegiți în curentul din hală, își aranjează marfa pe tarabe. Nea Nelu mă roagă să cumpăr ceva și de la el, că are ceapă și usturoi cum nu are nimeni în lume. „Am îmbătrânit doamnă, ne-au plecat copiii și nepoții în țări străine. Pleacă tinerii de la țară, tradiția moare. Tineretul nu mai muncește în țărână, vor bani făcuți ușor. Nepoata mea nu știe să țină o sapă în mână, nu știe ce e aia prășit, era să-mi taie toată linia de porumb, dacă nu o vedeam la timp. Ea vrea să meargă la supermarket sa-și ia boabe de porumb, cică pentru salată”, îmi spune cu năduf și obidă nea Nelu.

Așadar, dacă sunteți tradiționaliști și doriți să țineți post sau sunteți vegeterieni sau pur și simplu „faceți piața”, va trebui să țineți cont de aceste scumpiri. Prețurile hipermarketurilor sunt ceva mai mici la legume proaspete, dar savoarea nu va fi niciodată la fel.

Prețurile legumelor

Oferta este variată, dar prețurile sunt cu 25% - 100% mai mari ca anul trecut. Astfel:

● legătura de ceapă verde costă 1,5 – 2 lei;

● legătura de usturoi verde - 1-1,5 lei;

● legătura de mărar sau pătrunjel - 1,5 lei;

● legătura de ridichi variază, în funcție de mărime și intensitatea culorii, între 3 lei și 4 lei;

● salata verde, în funcție de soi, 4 - 8 le/bucata;

● spanac, în funcție de mărime, 8 – 10 lei/kg;

● andive - 25 lei/kg;

● urzici - 35 lei kg.

Ne puteți urmări și pe Google News