Sub denumiri ca „aromaterapie” sau „etnobotanică”, dealerii vând alternative la drogurile uşoare.
Dealerii de substanţe euforice au trecut de pe site-uri în magazinele din Capitală şi nu numai. Într-un butic de pe strada Maria Rosetti se comercializează, sub formă de produse de aromaterapie, lumânări parfumate, dar şi plante cu efecte ilariante, la plic. Deşi pe ambalaje scrie că „nu se recomandă consumul substanţelor”, vânzătorii le arată clienţilor cum se prepară ţigările şi care sunt efectele produselor.
Autorităţile ştiu despre existenţa „magazinelor de vise”, dar spun că afacerea este legală atâta vreme cât plantele nu intră în categoria stupefiantelor. De altfel, pentru paravanul „aromaterapie” sau „etnobotanică” nu e nevoie de autorizaţii speciale. Pe forumuri, consumatorii se arată încântaţi de efectele ierburilor şi spun că sunt chiar mai eficiente decât drogurile.
Oficial, ierburile de la „Magazinul de vise” nu se află pe lista drogurilor, dar efectele sunt garantate de prezentările de pe site-ul www.spice-gold.ro. „Magia acestui produs constă atât în timpul scurt în care efectele dorite îşi fac simţită prezenţa, cât şi în intensitatea ridicată a acestora”, spune comerciantul despre produsul Smoke, vândut ca plantă de aromaterapie.
Dacă vrei să fii sigur pe ce dai 150 de lei, în loc să comanzi on-line, poţi merge la sediul magazinului. Aici vei primi atât asigurări că tot ce se vinde e legal, cât şi sfaturi în legătură cu consumul. Şi dacă numele nu e suficient pentru a-i indica adevărata utilizare („smoke” – engl. fum/a fuma), vânzătorul îţi explică şi cum să faci: „Se prepară ca un joint, amestecat cu tutun în foiţă sau ţigară”. Tot el spune că magazinul e nou-nouţ, dar clienţii au început deja să apară, atraşi fie de site, fie trimişi de prieteni, dar nu uită să menţioneze că „toate plantele din compoziţia produselor sunt în conformitate cu legislaţia din România”.
Efecte: „Mici deviaţii de percepţie” Magazinul minuscul e chiar la stradă, iar de pe trotuar se vede tot interiorul luminat prin peretele de sticlă. Cu toate astea, nu e mare lucru de văzut, iar de afară buticul pare în curs de amenajare. Câteva rafturi pe pereţii laterali au, din loc în loc, câte o lumânare parfumată sau un aranjament de flori.
Pe unul dintre ele se găseşte şi adevărata marfă: câteva pliculeţe colorate, ale căror preţuri variază de la 50 la 190 de lei. „Avem şi pastile”, ne anunţă vânzătorul, asigurând că şi acestea sunt perfect legale. Pastilele sunt cel mai ieftin produs, pacheţelul cu patru capsule „Hummer” fiind achiziţionat cu 50 de lei. De pe site aflăm că „Hummer” e „un produs special creat pentru cei ce într-adevăr se pot numi «party-animals ». «Hummer» oferă o senzaţie de energie puternică, curată, cu mici deviaţii de percepţie”.
Plantele sunt aduse din Anglia şi, potrivit patronului „Magazinului de vise”, sunt testate şi nepericuloase. „Sunt o mulţime de variante, dar nu am vrut să aduc decât ce ştiam că nu e periculos. Unii, spre exemplu, m-au întrebat de salvie, dar, chiar dacă nici ea nu e interzisă, nu vreau să aduc pentru că ştiu că are efect mai puternic”, spune patronul. El zice că afacerea nu e un îndemn de a consuma iarbă, ci doar o alternativă de a fuma plante legale, care nu dau dependenţă.
Dacă ţinem cont de comentariile clienţilor, cel mai indicat produs ar fi „Smoke”. „Nu ştiu ce contzine, dar e beleaaa. M-a relexat bine”, mărturiseşte „Baloo” pe site-ul www.spice-gold.ro, iar „Bau Bau” jură că e mai bun decât plantele interzise. Calitatea plantei bate chiar şi preţul piperat, de 150 de lei pentru 3 grame, similar cu al produselor pentru care se face închisoare.
Consumul în scopuri banale, nerecomandat La prima vedere, cu greu îţi poţi da seama la ce foloseşte, pentru că pe site „nu se recomandă utilizarea produsului în scopuri banale”. Mai mult, aflăm că amestecul din plic conţine plante ce au fost utilizate de shamani din toate colţurile lumii, deoarece poate accentua trăsături şi caractere divine, fiind supranumit şi „Fumul zeilor”. DEPINDE CÂT FUMEZI
Diferenţa dintre efectul ilariant şi cel toxic e mică „Consumul dovedeşte nevoia oamenilor de a-şi modifica starea de conştiinţă. Problema e, în această situaţie, că nimeni nu-şi asumă responsabilitatea. Există plante care nu pot fi interzise, cum sunt zorelele, salvia sau cornul secarei, din care se prepară LSD-ul. La toate există pericolul unor efecte negative, pentru că diferenţa dintre doza care produce efecte ilariante şi cea care e toxică este foarte mică”, crede psihoterapeutul Eugen Hriscu.
Chiar dacă se precizează că produsele nu conţin T.H.C. (n.r. - principala substanţă activă din canabis, întâlnit în drogurile vege tale haşiş şi marijuana) sau alte substanţe nocive, producătorul „nu recomandă fumarea acestui produs deoarece poate crea senzaţii similare sau chiar mai puternice decât cele oferite de plantele cu un conţinut ridicat de T.H.C.”. De asemenea, se precizează că trebuie folosit cu responsabilitate şi că nu este recomandat pentru consumul uman.
Combatere de ochii lumii
„Politica drogurilor, fie ele tari sau uşoare, este una proastă, iar activitatea de prevenire, care e cea mai ieftină şi mai eficientă, nu se vede nicăieri”, explică psihoterapeutul Eugen Hriscu. El e de părere că prevenirea consumului ar trebui făcută pe nişe clare, de la categoria elevilor de liceu, care se dau cu skateboardul şi cu rolele, la adolescenţii care ascultă manele, la studenţii care folosesc inclusiv substanţe energizante să studieze şi la tinerii profesionişti care merg în cluburi şi îşi permit să consume cocaină. „Din punctul meu de vedere, cei care întind cearşafuri cu mesaje antidrog în loc să folosească banii pentru campanii adevărate au în responsabilitate efectele asupra tinerilor”, a adăugat Hriscu.
BRAŞOV 240 de lei, drogul „etnobotanic”
De la începutul lunii februarie, s-a deschis şi la Braşov un magazin de „etnobotanice”, situat în cartierul Steagu. Clienţii sunt întâmpinaţi cu un zâmbet amabil de o vânzătoare tânără, care explică pe îndelete cum poate fi consumat fiecare produs şi ce efecte are, deşi pe uşa magazinului tronează un anunţ cu litere de-o şchioapă: „Produsele sunt recomandate exclusiv studiului etnobotanic sau colecţionarilor privaţi de plante etnobotanice şi nu se recomandă consumului uman”.
În schimb, la întrebările legate de conţinutul plicurilor şi jointurilor scoase la vânzare, mai ales că pe ambalaje nu scrie altceva decât numele produsului, vânzătoarea nu poate da niciun răspuns. Se rezumă să ofere asigurări că nicio plantă nu conţine T.H.C. (tetrahidrocarbinol, substanţă activă ce intră în componenţa cana bisului - n.r.), interzis în România, dar că efec tele sunt asemănătoare consumului de stupefiante.
„Îi dau bon şi atât”
Marfa este vândută oricărui client care „pare” sănătos. Deşi pe uşa magazinului scrie clar că produsele nu se vând persoanelor sub 18 ani, vânzătoarea nu cere niciun act care să ateste vârsta clientului. „Nu cerem buletinul. Se vede persoana care are peste 18 ani. Nici nu înregistrăm datele clienţilor. Eu îi iau banii, îi dau bon pe produsul cumpărat şi atât”, explică tânăra. În privinţa efectelor mărfii comercializate, vânzătoarea spune că toate produsele sunt bune, diferenţa de preţ fiind dată de „durata” efectelor. Cel mai ieftin produs din magazin costă 20 de lei, iar cel mai scump - 240 de lei. „Cei mai mulţi clienţi sunt tineri. Majoritatea celor care au venit să cumpere erau deja consumatori. Ştiau ce vor. Au venit şi mi-au cerut exact ce le trebuia. Cei cărora le-a plăcut marfa s-au întors şi au mai luat”, adaugă vânzătoarea de produse „etnobotanice”.
Poliţiştii de la Brigada de Crimă Organizată şi Antidrog Braşov s-au autosesizat şi au testat mostre luate din opt tipuri de plante comercializate în maga zine. Potrivit rezultatelor, niciuna dintre mostre nu conţine substanţe interzise prin lege. „Atât timp cât legislaţia permite, nu avem ce face. În acest moment, aceste produse sunt legale”, spune Gabriel Florescu, şeful Brigăzii Crimei Organizate şi Antidrog Braşov. Florescu a precizat că o soluţie pentru interzicerea consumului acestor substanţe ar fi expertizarea lor şi iniţierea unui proiect legislativ prin care acestea să fie interzise. (Andrei Paul)