Probleme mari la noua groapă de gunoi a Clujului? Au apărut fisuri peste tot
- Mihai Şoica
- 1 iulie 2019, 08:29
De mai bine de o lună de zile, lucrările la noua groapa de gunoi a Clujului, investiție de 40 de milioane de euro, derulată din fonduri europene, par să se desfășoare după celebra expresie, ”pe loc și deloc”.
O informație care tinde să capete tentă de adevăr a început să circule imediat după Sfintele Sărbători de Paște, și anume că societatea Kranz Eurocenter a plecat de pe șantier sau și-a redus semnificativ programul de executare a lucrărilor.
Reporterul EVZ a mers pe șantier de mai multe ori. Prima vizită a avut loc în data de 18 iunie 2019, când lucrările erau aproape oprite. Două utilaje, de mici dimensiuni se puteau vedea pe coama dealului lucrând anemic la împingerea unei mari cantități de pământ.
A doua vizită a avut loc în cursul zilei de 27 iunie 2019, când lucrările se desfășurau într-un ritm alert, cu ceva mai multe utilaje, dar tot la un nivel ”anemic”, raportat la nivelul, valoarea și importanța construcției.
Au apărut fisuri
Între cele două vizite pe șantier, într-un terasament de mari dimensiuni care aparține de prima celulă de depozitare a deșeurilor, au apărut mai multe fisuri importante, care sunt de adâncimi și lungimi considerabile.
Aceste fisuri pot fi văzute din drumul național care tranzitează zona la o distanță de cel mult 200 de metri.
Specialiștii consultați de EvZ au declarat că aceste caverne au apărut ca urmare a solului instabil care a fost spălat de ploile puternice care au căzut în ultima perioadă, cu risc de afectare a stabilității terasamentului respectiv.
Și alte fisuri pot fi văzute în corpul primei celule de depozitare, despre care președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a declarat că va fi gata în acest an.
Ce spun oficialii
Reporterul EVZ a luat legătura cu societatea Kranz Eurocenter pentru a afla dacă societatea a renunțat la lucrări. ”Noi nu putem face prea multe declarații. Comunicarea legată de acest proiect este asigurată de Consiliul Județean Cluj. Așa se prevede în contract. Nu putem face mai multe declarații. Legat de prezența slabă pe șantier vă putem spune că au fost multe ploi”, a spus reprezentantul firmei Kranz Eurocenter.
EvZ a trimis la Consiliul Județean Cluj o adresă prin care solicită informații în baza Legii 544/2001, și nu a fost emis un răspuns oficial.
"În acest an vom putea face o recepție parțială a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, astfel că îş vom da în funcțiune parțial, în sensul de a fi folosit de tot județul. Am reușit fazarea proiectului, adică o parte să reușim să o terminăm până în vară, lunile iulie-august. Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru. Primăriile din Cluj trebuie să aibă o variantă pentru gunoaie. Sper ca în acest interval de timp să avem o recepție parțială și prima celulă", a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, la Realitatea FM Cluj