În urmă cu peste 34 de ani, în orașul american San Diego se turna filmul care l-a propulsat definitiv pe Tom Cruise în fruntea listei celor mai mari vedete din lume: Top Gun. Același oraș avea să devină, 18 ani mai târziu, gazda Muzeului Naval USS Midway, cea mai mare navă portavion a secolului al XX-lea.

Botezată după Bătălia de la Midway din iunie 1942, nava USS Midway a fost construită în doar 17 luni, dar a ratat participarea în cel de-al Doilea Război Mondial cu doar o săptămână, fiind dată în folosință la data de 10 Septembrie 1945. A fost prima navă portavion din lume care avea o punte de oțel și o flotă de 120 de avioane și prima navă din lume prea mare pentru a traversa Canalul Panama. Un mic oraș plutitor, portavionul Midway deținea niște statistici uluitoare la acel moment: avea peste 1.750 de încăperi, 1.500 de posturi telefonice, 4 elice propulsoare a câte 22 de tone fiecare, peste 4.500 de km de cabluri de cupru, centrală electrică, librărie, închisoare, restaurante, spital, frizerie, post de radio si televiziune, croitorii ș.a.

Echipajul său consta în 316 ofițeri și peste 3.000 de soldați încadrați în Armata SUA, de-a lungul carierei sale de 47 de ani, nava fiind deservită de peste 225 de mii de persoane. USS Midway a servit la dispoziția a nouă Președinți americani, de la Harry Truman până la George Bush.

Plătești 8 dolari și vezi cum e în război

La data de 4 Iunie 2004, USS Midway avea să-și înceapă ultima misiune, aceea de navă muzeu, localizată în Portul din San Diego. Muzeul USS Midway pune la dispoziția vizitatorilor experiențe unice. Pe lângă cele peste 60 de expoziții organizate începând cu camera motoarelor și terminând cu puntea exterioară, activitățile puse la dispoziția vizitatorilor fac din acest muzeu o atracție extrem de specială. Astfel, aveți șansa să înnoptați pe navă, împreună cu familia, contra sumei de 125 de dolari, după un program anunțat cu un an înainte, în condiții identice cu cele ale marinarilor și soldaților care au deservit nava.

Dacă totuși sunteți doar în trecere prin San Diego, și vizitați muzeul doar pentru câteva ore, puteți experimenta cum este să fii în pielea unui pilot care ateriza de portavion. Participarea într-o bătălie aeriană prin intermediul unui simulator costă numai 8 dolari, iar experiența de zbor în sistem de realitate virtuală, în care participantul decolează, lovește țintele, își îndeplinește misiunea de zbor și aterizează înapoi pe punte, costă numai 7 dolari. Muzeul organizează periodic activități și experiențe dedicate filmului Top Gun.