Atmosferă interbelică pe străzile din Timişoara

Atmosferă interbelică pe străzile din Timişoara

Karaoke pe cele mai frumoase romanţe, scenete în costume de epocă cu Miţa şi Pampon, poveşti din perioada interbelică şi fotografii cu Timişoara de altădată, toate acestea scriu, timp de o lună şi o săptămână, “Povestea oraşului".

Totul a început miercuri seara, cu înfrumuseţarea Gării de Nord, care a devenit gazda unei expoziţii cu imagini ale unor locuri emblematice din oraş, cum ar fi Gara "Domniţa Elena", Palatul Lloyd, Baia publică "Neptun", Opera şi Teatrul de Stat. În fiecare zi de vineri, începând de mâine şi până pe 15 octombrie, la restaurantul Timişoreana din Piaţa Victoriei vor avea loc seri tematice, pline de antren, pentru “domni şi domniţe". Accesul e liber, voia bună e asigurată de ofiţeri de epocă şi de două personaje cu iz interbelic, Miţa şi Pampon. În plus, va avea loc şi un concurs de karaoke pe romanţe de altădată. Seara de mâine e dedicată ofiţerilor de epocă, pe 17 septembrie va fi "cafeneaua artiştilor", iar pe 24 septembrie toată lumea e invitată la promenadă pe Corso, urmând ca în celelalte seri de vineri distracţiile să fie cu teatru de vară, bere la discreţie şi cântece.

Schiţele lui Caragiale în Piaţa Unirii

Sâmbătă seara şi pe 25 septembrie, între orele 20.00 şi 22.00, timişorenii sunt invitaţi să îmbrace cele mai elegante haine şi să iasă în Piaţa Unirii pentru a retrăi atmosfera interbelică vizionând reprezentaţii teatrale pe schiţele lui Ion Luca Caragiale, puse în scenă de actori profesionişti. Accesul la toate manifestările din “Povestea oraşului" este liber. “Povestea oraşului recreează, cu ajutorul unui istoric, atmosfera plină de farmec a perioadei interbelice, prin intermediul poveştilor şi a amintirilor unor locuri care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei oraşului. Scoatem la lumină locurile şi oamenii care au marcat oraşul", explică brand managerul Bere Timişoreana, Liliana Martin.

"Vechiul oraş nu a dispărut"

"Vrem să restituim în mintea celui care trăieşte în zilele acestea fragmente dintr-un trecut uitat", explică istoricul Adrian Majuru, cooptat în program. Istoricul mai spune că ideea întregii campanii este aceea de a readuce în memoria colectivă "trecutul apropiat, recent, care încă trăieşte în părinţii şi bunicii noştri". Astfel, “Povestea oraşului" readuce în atenţia timişorenilor distracţiile din vremea bunicilor, unele care au mai rămas de actualitate, dar şi altele care s-au pierdut odată cu trecerea timpului. De exemplu, distracţia ecvestră, promenadele, balul (cu intrare în societate a tinerilor care au împlinit 16 ani), dansul de societate (în restaurante cu sală de dans), vilegiatura, ştrandul, ieşirile elegante la picnic etc. "Vechiul oraş nu a dispărut. Clădirile le putem admira şi azi. Oamenii sunt aceia care s-au schimbat. Preocupările cotidine, opţiunile de viaţă, atitudinea faţă de celălalt sunt diferite faţă de ceea ce se întâmpla în urmă cu 100 de ani şi astfel de schimbări sunt fireşti. Istoria este doar un prag, dincolo de care poţi vedea o mulţime de imagini şi timpuri în continuă mişcare", conchide istoricul Adrian Majuru, ale cărui poveşti despre cum se bucurau românii de timpul lor liber odinioară pot fi citite pe site-ul campaniei, www.povesteaorasuluitau.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News