Top 10. Cele mai mari riscuri pentru 2021. La ce crize trebuie să se aștepte omenirea
- Antonia Hendrik
- 21 decembrie 2020, 22:05
8. Cea mai gravă criză alimentară din ultimele decenii devastează lumea
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că lumea se află în pragul celei mai grave crize alimentare din ultimii cincizeci de ani. Pandemia a perturbat lanțurile globale de aprovizionare cu alimente având mult mai mulți oameni care se încadrează în sărăcie extremă ca urmare a daunelor economice cauzate de COVID-19, iar o creșterea prețurilor la alimente nu ar putea avea loc într-un moment mai rău. ONU prognozează că vor muri mai multe persoane din cauza malnutriției legate de COVID și a bolilor asociate acesteia decât din cauza coronavirusului (...)
Programul Alimentar Mondial consideră că Yemenul, Sudanul, Nigeria și Burkina Faso ar putea suferi deja de foamete. Afganistan, Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Etiopia, Haiti, Liban, Mali, Mozambic, Niger, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Siria, Venezuela și Zimbabwe nu sunt departe de situaţia dramatică. Chiar și în economiile avansate, cei săraci suferă din cauza prețurilor mari la alimente într-un moment când rata şomajului este ridicată. În Statele Unite, mai mult de una din cinci gospodării au probleme cu hrana zilnic.
9. Extinderea clasei de mijloc la nivel global se încheie
Poate că cea mai importantă realizare din ultimele trei decenii la nivel mondial a fost ieșirea a milioane de oameni din sărăcie extremă și creșterea unei clase mijlocii globale. Acest lucru poate fi pus în pericol, cu excepția cazului în care va există o recuperare puternică de pe urma pandemiei în 2021 și în anii care urmează. Experții consideră că, pentru prima dată în jumătate de secol, clasa de mijloc a început să se micșoreze. Doar în America Latină acest număr s-a redus cu 52 de milioane de oameni.
În același timp, Banca Mondială prezice că până la sfârșitul anului 2021 până la 150 de milioane de persoane suplimentare vor ajunge în sărăcie extremă, aceasta fiind atunci când o persoană trăiește cu mai puțin de 1.90 dolari pe zi. Creșterea economică mai mică decât se aștepta în anul viitor ar putea spori aceste statistici sumbre. Din punct de vedere istoric, eroziunea clasei de mijloc este corelată cu instabilitatea politică, eroziunea democratică și un risc mai mare de conflict.
10. Turcia devine tot mai necinstită
Din ce în ce mai autoritară, islamistă și expansionistă, Turcia sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan a intervenit fie militar, fie a plasat trupe în Somalia, Qatar, Libia, Irak, Siria și Balcani. Ankara s-a confruntat cu Rusia în Siria, Libia și Azerbaidjan în timp ce ataca kurzii aliați ai SUA care luptă împotriva ISIS. Turcia desfășoară sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, care reprezintă o amenințare pentru NATO și a determinat sancțiuni SUA. Și a condus provocări navale în estul Mediteranei, încălcând Tratatul privind legea mării și amenințând Cipru. Multe state arabe văd Turcia ca pe o amenințare, în timp ce Erdogan provoacă și el Franța pentru gestionarea atacurilor teroriste recente. Asertivitatea militară pe mai multe fronturi a Ankarei ar putea declanșa mai multe conflicte și ar putea impune o contabilitate în cadrul NATO, care consideră Turcia ca membru, scriu cei din grupul Atlantic Council.