Fii informat!


Editura Evenimentul si Capital

Ați cumpărat ouă de la firma din Drăgănești- Vlașca? Atenție la ficat și rinichi!

Autor: | | 6 Comentarii | 5571 Vizualizari

La o fermă din județul Teleorman, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a decis confisscarea și distrugerea a 4.200.000 de ouă, în urma depistării unei substanțe toxice în acestea. Conform buletinului de analiză, rezultă că s-a depășit considerabil limita maxim admisă de Uniunea Europeană, pentru substanța Fipronil, care este folosită ca insecticid. Din păcate, 102.480 de ouă contaminate au ajuns deja în casele românilor, iar acestea nu au mai putut fi recuperate de autorități.

Scandalul ouălor contaminate cu Fipronil a luat amploare în urma prelevării de probe în cadrul programului strategic de monitorizare a reziduurilor – pesticide, insecticide, produse biocide, care se desfășoară anual la nivel național. „În momentul în care a apărut rezultatul pe buletinul de analiză, la 20 de zile de la trimiterea testelor în laborator, imediat s-au luat măsurile corespunzătoare. S-a reținut toată producția la nivelul fermei și de atunci și până acum se tot prelevează probe pe măsură ce se realizează producția. Până acum buletinele de analiză au ieșit pozitive. Tot ce se produce în fermă rămâne acolo, iar cele 4.280.000 de ouă se distrug conform legislației în vigoare, în centre de neutralizare. La această fermă din județul Teleorman, concentrația maximă la un lot a fost de 0.02 mg de Fipronil, standardul pe concentrație admis de UE fiind de 0.005”, a declarat pentru EVZ Rareș Hăbeanu, purtătorul de cuvânt al Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Fipronilul s-ar fi utilizat la această fermă pentru a distruge păduchii găinilor.

„Mă apucă dracii!”

Chiar dacă buletinele de analiză au confirmat prezența Fipronilului, ferma din Teleorman consideră că este nedreptățită. Jurnaliștii EVZ au încercat să obțină, telefonic, un punct de vedere al firmei A.T. GRUP PROD IMPEX SRL din Drăgănești-Vlașca, cea care deține ferma de găini. O reprezentantă ne-a spus că nu este nimeni din conducere la fermă, dar și faptul că această firmă a pus sănătatea publică în pericol este „o aberație”. Vă redăm integral declarația acesteia: „Nu se dorește să se vorbească cu presa și nici nu este nimeni aici. Cunoaștem și noi normele UE. Nu am folosit Fipronil și punct! Nu vreau să intru în detalii, că nu se dorește! Numai niște aberații! Mă apucă dracii, dar nu sunt eu parte din conducere. La revedere, că mă trageți de limbă”, a spus ea, pentru EVZ.

La fermă, ancheta continuă

Purtătorul de cuvânt al ANSVSA explică pentru EVZ că până ieri dimineață au fost distruse 55.000 de ouă la ferma din Teleorman, iar procesul continuă. „Ancheta este în desfășurare pentru a se stabili cum s-a ajuns la contaminarea cu Fipronil. Acest produs se mai folosește în hale, în cuști, pe podea sau pe paviment. Probele au fost prelevate în cadrul acestui program de monitorizare, în luna noiembrie. Termenul de eliberare a buletinului de analiză este de 20 de zile, în cazul în care nu există suspiciuni că ar fi contaminate ouăle sau că ar fi fost folosit acest Fipronil, ori existența unui istoric negativ al firmei respective. Pentru că în trecut nu a mai fost semnalată vreo problemă de acest gen, rezultatul s-a supus procedurii generale”, a explicat Rareș Hăbeanu.

Peste 100 mii de ouă au ajuns în magazine

În perioada de analiză a probelor prelevate, au fost pe piață 102.480 ouă distribuite în județele Olt, Teleorman și în Capitală, pentru că nu exista niciun motiv de a nu fi date spre consum și nu era nici suspiciune sau buletin de analize. În momentul în care au apărut rezultatele, totul s-a schimbat, punându-se sechestru pe producția de 4.200.000 de ouă.

Nu este primul scandal cu Fipronil

În anul 2017, în luna august, ANSVSA a decis să facă o acțiune tematică de control la nivel intensificat și a interzis pe lângă Fipronil, încă cinci substanţe: Amitraz, Bifenthrin, Cypermethrin, Diazinon, Thiamethoxam, elaborând un program ad hoc, de extindere a monitorizării. Pe lângă fermele de găini s-au efectuat controale în abatoarele de păsări, centrele de colectare ouă, unități de procesare, depozite farmaceutice-veterinare – pentru a se stabili dacă se mai comercializează sau nu acest produs, dar s-au efectuat controale și la firme de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Fipronilul este un insecticid pentru uz larg – furnici, gândaci, purici, căpușe, gărgărițe, păduchi. Este interzis a fi folosit în UE la animalele de interes economic, adică cele destinate consumului uman. În urma monitorizării, ANSVSA a retras de la comercializare 178.200 ouă, a reținut oficial de la centre de ambalare a ouălor 1.238.460 ouă și 3.250 de kg de produse din ouă lichide, din unități de procesare a ouălor. Organizația Mondială a Sănătății consideră Fepronilul că este o substanță cu grad de pericol moderat pentru om.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI