Atenție, șoferi! Linia subțire dintre o amendă și pușcărie. Ce sancțiuni riști în funcție de nivelul de alcoolemie

Atenție, șoferi! Linia subțire dintre o amendă și pușcărie. Ce sancțiuni riști în funcție de nivelul de alcoolemie

Legislaţia nu acceptă consumul de alcool la volan. Șoferii se pot alege cu amenzi usturătoare sau chiar închisoare, depinde de cantitatea de alcool pe care o au în sânge. Oamenii legii au explicat cum se calculează aceasta.

Legislaţia are toleranţă zero pentru consumul de alcool la volan. Conform studiilor, și cea mai mică cantitate de alcool poate să ducă la afectarea abilităţii de a conduce autovehicule. Băuturile alcoolice afectează reacţiile, încetineşte reflexele și dimunează coordonarea motrică. Oamenii legii aplică sancțiuni aspre pentru cei beți la volan.

Cum se măsoară alcoolemia

Cantitatea de alcool consumată de o persoană se măsoară prin alcoolemie. Aceasta reprezintă cantitatea de alcool din sânge. Alcoolemia se exprimă în grame de alcool per litru de sânge şi se poate măsura în respiraţie, în probele de sânge sau de urină. Alcoolemia de 0,10 mg/l înseamnă că o persoană are 1 parte de alcool pur la 10.000 de părţi de sânge.

 

O cantitate mică de alcool este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine o problemă penală.

Ce amenzi riscă șoferii

O alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 3 luni (90 de zile).

Conform legislației din România, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Când dispare alcoolul din sânge

Aplicaţia Zero la Mie a explicat când dispare alcoolul din sânge și după cât timp să te urci la volan.

Pentru a afla timpul necesar pentru revenirea la limita legală de 0‰ alcool în sânge trebuie parcurşi cinci paşi. Pe baza datelor introduse în secţiunea bio, precum gen, înălţime, greutate, cantitate şi tip de alcool consumat, dar şi timpul de consum, este generat un timp estimativ necesar pentru revenirea la zero la mie alcoolemie.

Dacă utilizatorul a consumat alimente în perioada de consum de alcool, este recomandată adăugarea a 90 de minute la rezultatul indicat de aplicaţie. Cu toate astea, rezultatele aplicației sunt doar recomandare, întrucât capacitatea de metabolizare a alcoolului este diferită pentru fiecare persoană în parte, potrivit promotor.ro